Capaciteit Friese ziekenhuizen opgeschaald

Aangeboden door: hoyhoy.nl

De Friese ziekenhuizen zijn druk in de weer om de beddencapaciteit op de intensive care op te schalen. De voorbereidingen worden getroffen op een golf patiënten met covid-19. Voor de beademing van coronapatiënten zijn zeventien extra bedden beschikbaar gekomen in Leeuwarden (negen) en Heerenveen (acht). Ook Sneek en Drachten zijn aan het opschalen.

Uitstelbare zorg afgeschaald 

Voorafgaand aan de corona-uitbraak beschikten de vier Friese ziekenhuizen over 46 bedden op de intensive care, waarvan 20 te vinden waren in het MCL te Leeuwarden. In het hele land zijn er 1140 ic-bedden. Dit kan op de korte termijn opgehoogd worden naar 1500. Indien nodig is het zelfs mogelijk om dit op te schalen naar 2000 of zelfs 3000 ic-bedden, volgens Diederik Gommers van de vereniging van intensivisten. Hij stelt voor om Brabantse intensive care patiënten uit voorzorg over te plaatsen naar het noorden en oosten van Nederland. De meeste druk op ziekenhuizen is er momenteel in het zuiden. Ongeveer de helft van de coronapatiënten op Nederlandse IC's ligt in Brabant of Limburg in het ziekenhuis. Tot dusver zijn er alleen Friese coronapatiënten opgenomen in de Friese ziekenhuizen. Om meer bedden, personeel en middelen vrij te maken voor personen die acute zorg nodig hebben, is tot 70 procent van de uitstelbare zorg afgeschaald.

Ruimte op intensive care

Het is een van de grootste zorgen van beleidsmakers of er wel voldoende bedden op de intensive care beschikbaar zullen blijven nu het virus zich steeds verder verspreidt in Nederland. De maatregelen die zijn genomen, waaronder de sluiting van de horeca en scholen, moeten eraan bijdragen dat het virus zich langzamer verspreidt. Hierdoor kunnen de ziekenhuizen de komende maanden de piek met patiënten aan. Op dit moment zijn er nog voldoende IC-bedden. Daarnaast worden in veel ziekenhuizen artsen en verpleegkundigen bijgeschoold, zodat ze dadelijk ook inzetbaar zijn op de intensive care. Nederland staat er wel anders voor dan bijvoorbeeld Amerika, waar Amerikanen het zich niet kunnen veroorloven om ziek te worden en naar de dokter te gaan. Dit bemoeilijkt de bestrijding van de corona-epidemie in de Verenigde Staten. Goedkoopste zorgverzekering of een uitgebreid pakket: in Nederland wordt iedereen geholpen.

Extra maatregelen

Om bezoekers op veilige afstand van elkaar te houden heeft Tjongerschans in Heerenveen witte tenten bij de twee ingangen geplaatst. Bij de ingangen worden alle patiënten, bezoekers en medewerkers gescreend. Bij luchtwegklachten mogen ze het ziekenhuis niet in. Wanneer er vermoedens bestaan dat iemand geïnfecteerd is met corona wordt deze persoon in een speciale corona-triage-unit beoordeeld om te controleren of er sprake is van covid-19. Dit gebeurt in vier aparte kamers die zijn afgeschermd van de rest van het ziekenhuis.