Energie besparen tijdens vakantie

Aangeboden door: Energievergelijken.nl

De vakantie is voor veel mensen de leukste tijd van het jaar. Lekker het hoofd leegmaken en genieten van wat welverdiende rust. Tijdens een vakantie vergeten mensen vaak dat er gewoon doorbetaald moet worden voor energie. Maar hoe kan men de energierekening laag houden terwijl men op vakantie is?

Zonnepanelen aanschaffen

In 2019 kondigde de provincie Friesland maatregelen aan in het kader van duurzame energie. Op diverse plekken werden er zonnepanelen geïnstalleerd die ervoor moesten zorgen dat de provincie duurzamer werd. Ook voor consumenten kan het zeer aantrekkelijk zijn om zonnepanelen aan te schaffen. Hoewel zonnepanelen een behoorlijke investering kunnen zijn, verdient men deze doorgaans in zes à zeven jaar terug.

Boiler uitzetten

Het is belangrijk om voor vertrek te controleren of de boiler is uitgeschakeld. De boiler is vaak verantwoordelijk voor het grootste energieverbruik binnen het huishouden. Het is wel belangrijk om bij terugkomst eerst de leidingen te spoelen voordat het water gebruikt wordt.

Koelkast en diepvries leeghalen en ontdooien

Indien men langer op vakantie gaat, is het zinvol om de koelkast en diepvries leeg te halen en vervolgens te ontdooien/uit te schakelen. De koelkast en diepvries zijn twee enorme sluipverbruikers.

Tijdschakelaars voor lichtregeling

Veel mensen vinden het een vervelend idee dat er niemand thuis is en er geen licht brand. Een tijdschakelaar kan in dit geval uitkomst bieden. Hiermee wordt gereguleerd wanneer het licht aan gaat, bijvoorbeeld iedere avond om 19.00 uur. Hierdoor hoeft de verlichting niet constant te branden, maar is er toch een stukje veiligheid in huis.

Thermostaat omlaag

Het is tijdens een vakantie uiteraard niet nodig om de temperatuur in huis te bewaken. Veel mensen hebben een automatisch programma als het gaat om de temperatuurregeling in huis. Door de thermostaat tijdelijk omlaag te gooien, zal men geen energie verspillen aan het verwarmen van het huis wanneer er niemand is.

Energie vergelijken

Energie vergelijken kan nuttig zijn. Veel mensen betalen nog steeds te veel geld voor hun energie, en door een nieuw en goedkoper energiecontract af te sluiten kan men al veel besparen.

Stekkers uit het stopcontact

Veel mensen denken dat apparaten daadwerkelijk geen stroom meer verbruiken op het moment dat ze uit staan. Dit is in veel gevallen niet waar. Tijdens de vakantie is het zeer belangrijk om de stekkers uit stopcontacten te verwijderen. Hierdoor gaat men sluipverbruik tegen.

Water afsluiten

Ook het afsluiten van het water wanneer men op vakantie gaat is belangrijk. Het is een goede veiligheidsmaatregel, want anders is er altijd risico op waterschade en dat loopt flink in de papieren.