Vier jaar cel voor Jouster die drie kinderen misbruikte

Een 57-jarige Jouster is door de rechtbank veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van vijf jaar, vanwege seksueel misbruik van drie kinderen in 2017, 2018 en 2019.

,,Hij liet zich leiden door zijn seksuele lusten en is daarbij zeer berekenend te werk gegaan’’, stelde de rechtbank. Het ging om meisjes van 3, 4 en 10 jaar oud. De man reed in zijn auto door de buurt op zoek naar slachtoffertjes. Die probeerde hij onder meer naar zijn huis te lokken met een snoepje of een ijsje. Deskundigen hebben een pedofiele stoornis vastgesteld, maar achten hem wel volledig toerekeningsvatbaar.

Dat standpunt neemt de rechtbank over. Ook neemt de rechtbank het hem ,,uitermate kwalijk’’ dat hij na eerdere soortgelijke incidenten nooit hulp heeft gezocht. Dat is ook de reden dat de rechtbank het blanco strafblad van de man niet in zijn voordeel meeweegt.

Als bijzondere voorwaarden worden ondermeer een contactverbod en een gebiedsverbod voor een groot deel van Joure opgelegd. Dat laatste is volgens de rechtbank nodig omdat hij voor veel onrust heeft gezorgd in zijn woonplaats. Ook moet hij een intensieve behandeling ondergaan - zo nodig met medicatie - bij een forensische polikliniek.

Zijn digitale activiteiten zullen steekproefsgewijs worden gecontroleerd. Ten slotte moet hij de drie slachtoffertjes in totaal 6400 euro aan smartengeld betalen. Het vonnis was conform de eis van de officier van justitie.