Is een sauna goed voor je?

Aangeboden door: Fonteyn

Steeds meer consumenten overwegen de aanschaf van een sauna. Ook jacuzzi’s en kleine zwembaden hebben sterk aan populariteit gewonnen. Deze trend is niet gek! Het aanbod aan dergelijke producten is sterk gegroeid.

Dit betekent dat ook de gemiddelde prijs gedaald is en er een nieuw, goedkoper segment ontstaan is. Sauna’s, jacuzzi’s en zwembaden worden op deze manier voor een steeds groter publiek toegankelijk. Heb jij de aanschaf van een sauna, jacuzzi of zwembad al eens overwogen? Naast het feit dat deze producten je ontzettend veel ontspanning kunnen bieden, kan het gebruik ervan gezond voor je zijn! Trek bijvoorbeeld iedere ochtend een paar baantjes in een zwembad, of geniet van de krachtige stralen van de jacuzzi.

In dit artikel zoomen we in op de voordelen die een sauna je kan bieden. Is een sauna gezond voor je? Zo ja, welke positieve effecten heeft een sauna in dat geval op je gezondheid?

Veel sporters maken gebruik van een sauna

Het feit dat een sauna gezond voor je is, blijkt al enigszins uit het feit dat veel sporters na een intensieve training voor het gebruik hiervan kiezen. Daarbij zit in vrijwel iedere sportschool tegenwoordig een sauna, die door leden van de sportschool gebruikt kan worden. Sporters maken niet alleen voor de ontspanning gebruik van de sauna. Ook zorgt de sauna voor een stimulering van de doorbloeding in het lichaam. Door het bloed sneller rond te laten pompen, zullen afvalstoffen makkelijker worden afgevoerd. De kans op hevige spierpijn een volgende dag neemt hierdoor af. Juist deze afvalstoffen hebben immers invloed op de mate van spierpijn die je ervaart. Zodra de afvalstoffen afgevoerd zijn uit het lichaam, kan begonnen worden aan het herstel en het versterken van (beschadigde) spieren.

Ontspan en ervaar minder stress

Niet alleen heeft de sauna een positieve invloed op de doorbloeding van je lichaam. Ook zorgt de warmte voor een gevoel van ontspanning. De kans dat je een hevige stress ervaart neemt hierdoor sterk af. Zeker in een drukke periode op school of op het werk is dit erg fijn! Stress zorgt er niet alleen voor dat je weerstand afneemt. Ook loop je het risico op een burn-out, slaap je wellicht minder goed en ervaar je soortgelijke klachten. Door eens in de zoveel tijd gebruik te maken van je eigen sauna ga je deze klachten tegen.

Wist je dat de temperatuurverschillen in de sauna je weerstand zelfs verbeteren? Zo zal je minder snel verkouden zijn in de herfst en winter.

In Friesland vaak veel ruimte voor sauna’s

In Zuid-Friesland hebben woningbezitters doorgaans niet alleen een relatief grote woning. Ook worden deze woningen vaak gecombineerd met een tuin. De tuin biedt alle ruimte voor een sauna of jacuzzi. Zeker wanneer je in huis weinig ruimte hebt, is het slim om de sauna in de tuin te plaatsen. Daarbij biedt het je de mogelijkheid om je even volledig terug te trekken. Je hebt geen kinderen of partner die voorbij komen lopen of op de deur kloppen. Iets waarop de kans groter is, wanneer je de sauna in huis laat plaatsen. Er zijn verschillende webwinkels waar je een groot aanbod aan sauna’s vindt.

Tip: zoek vooraf uit wat het verschil is tussen een Finse sauna en een infraroodsauna. Er zit onder meer verschil in de maximumtemperatuur van beide soorten sauna’s. Iets wat ook van invloed is op het energieverbruik hiervan.