Nederlandse spaarders beschikken over €369 miljard

Aangeboden door: overstappen.nl

Nadat ABN Amro onlangs als eerste grote bank van Nederland aankondigde dat het de spaarrente verlaagde naar 0 procent, kijkt men inmiddels ook naar ING en Rabobank. De verwachting is namelijk dat ook deze banken de rente op 0 gaan zetten.

Of Nederlanders hierdoor minder gaan sparen is nog niet duidelijk, maar de verwachting is dat het mee gaat vallen. De rente daalt namelijk al 8 jaar, maar alsnog zet men meer geld opzij volgens De Nederlandsche Bank.

Het kan natuurlijk voorkomen dat je niet genoeg geld hebt op je spaarrekening om een aankoop te maken. Hiervoor kun je geld lenen, ook als een ondernemer kun je dit doen door een zakelijke lening af te sluiten. Natuurlijk kunnen particulieren ook gebruik maken van een lening. Zij kunnen bijvoorbeeld een persoonlijke lening afsluiten. Hierbij leen je een bedrag dat vooraf al is vastgesteld. 

Ook staan de hoogte van de rente en de looptijd vast bij een persoonlijke lening. Dit soort lening is met name geschikt om producten te kunnen financieren die een specifieke levensduur hebben, zoals bijvoorbeeld een auto. De looptijd van de lening zou dan ook niet langer moeten zijn dan de levensduur van het product. 

De persoonlijke lening heeft meerdere voordelen. Een pluspunt van dit type is bijvoorbeeld dat de rente vast is. Dit zorgt ervoor dat je altijd precies weet waar je aan toe bent. Daarnaast ligt de looptijd ook vast, net zoals het aflosschema. Hierdoor weet je precies wanneer je klaar bent met het aflossen van de lening. Een nadeel is dat de rente over het algemeen hoger is dan de rente op een doorlopend krediet. 

Het doorlopend krediet is dan ook enigszins vergelijkbaar met de persoonlijke lening, al zijn er zeker verschillen. Bij een doorlopend krediet krijg je namelijk een kredietlimiet. Dit is het maximale bedrag dat je kunt lenen. Je kunt dit bedrag dan in één keer opnemen, maar het is ook mogelijk om het krediet in delen op te nemen. Als je geld hebt opgenomen dan moet je direct beginnen met het terugbetalen van het krediet. 

Door het verlies in rente zou het kunnen dat de Nederlanders meer van dergelijke leningen gebruik moeten gaan maken, al is het nog te vroeg om hier echt iets over te voorspellen. Wat wel duidelijk is dat Nederlanders veel sparen. In november stond er in totaal 369 miljard euro op onze spaarrekeningen. Dit is gemiddeld meer dan 21 duizend euro per inwoner. In 2002, inmiddels 18 jaar geleden, was dit nog maar de helft, terwijl de rente destijds circa 3 procent was. 

De meeste Nederlanders hebben het spaargedrag dus niet aangepast terwijl de rente wel gedaald is, dit blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. Mensen die wel hun spaargedrag hebben aangepast hebben voornamelijk schulden, zoals de hypotheek, afgelost. Uit enquêtes van DNB blijkt dat men eigenlijk amper spaart om geld te verdienen aan de rente. Spaarders vinden het namelijk belangrijker om een reserve voor onverwachte uitgaven te hebben. Ook willen ze niet afhankelijk zijn van de hulp van anderen bij financiële tegenvallers. 

Als de banken een stap verder gaan en een negatieve rente gaan rekenen dan blijft slechts een op de tien mensen sparen bij de bank. Dit gaven ze aan bij een enquête van de Autoriteit Financiële Markten. Een kwart van de participanten aan dit onderzoek zou het spaargeld dan contant in huis houden, terwijl een ander kwart zou kiezen om het geld te beleggen. Natuurlijk is het nog maar de vraag of ze dit daadwerkelijk gaan doen. Ook is het nog maar de vraag of banken überhaupt de rente onder de 0 gaan zetten.