Waarvoor gebruiken tieners tegenwoordig hun smartphone?

Aangeboden door: internetvergelijken.nl

Verslaving bestaat al eeuwen, maar een social media verslaving is echt iets van deze tijd

Op internet en tv lees en hoor je van alles hierover, wat hartstikke logisch is. Het is namelijk belangrijk om zo een verslaving te herkennen en te voorkomen. Dit is relatief lastig, want er bestaat nog niet een duidelijke definitie van social media verslaving aangezien het zo nieuw is. Bovendien kunnen de tieners ook verslaafd zijn aan hun smartphone, want die gebruiken ze tegenwoordig ontzettend veel.

Toch geven Amerikaanse jongeren in een onderzoek van Common Sense Media aan dat ze zich verslaafd voelen aan de smartphone. Maar liefst 50 procent van de deelnemers liet dit weten aan de onderzoekers. Dit is niet alleen heel veel, maar ook nog eens hartstikke opvallend. Drie van de tien tieners heeft namelijk nog niet eens een smartphone. Alsnog kunnen veel van deze groep een smartphone gebruiken aangezien 84 procent van de deelnemers een mobiel in huis heeft. Deze is dan waarschijnlijk van een ouder of een broer of zus. Het percentage dat daadwerkelijk elke dag een smartphone gebruikt ligt daarentegen een stuk lager op 58 procent. Er zijn dus tieners die een eigen mobiel hebben maar die niet elke dag gebruiken.

Alsnog gebruiken de Amerikaanse tieners een mobiel gemiddeld 2 uur en 42 minuten per dag. Dit is dus berekend met behulp van alle deelnemers, dus ook de tieners die nog geen smartphone hebben zijn hieraan toegevoegd. Als je alleen kijkt naar de participanten die een mobiel gebruiken, dan zul je zien dat ze dit 4 uur en 38 minuten per dag gebruiken. Dat zijn veel uren op een dag, heel veel uren. Hierbij zit wel een verschil in de sociale klassen. Tieners die uit een gezin komen met een laag gezin hebben minder vaak een smartphone, maar als ze een mobiel hebben dan gebruiken ze het wel veel. Per dag spenderen ze maar liefst 6 uur en 18 minuten op de smartphone. Tieners met een hoog inkomen hebben juist veel vaker een mobiel, maar gebruiken het een stuk minder met 3 uur en 3 minuten per dag. Dit komt waarschijnlijk doordat ze ook andere apparaten hebben waarmee ze het internet van de goedkoopste internet provider kunnen gebruiken.

Als de tieners een smartphone gebruiken dan doen ze dit voor allerlei doeleinden, maar het grootste gedeelte gebruikt het voor social media. Hier kan dan ook een verslaving uit voort komen. Alle tieners in dit onderzoek gebruiken hun mobiel circa 45 minuten per dag voor social media. Hiermee loopt het net voor op het luisteren van muziek, dit wordt ongeveer 41 minuten per dag gedaan met een smartphone door de deelnemers van het onderzoek van Common Sense Media. Het podium wordt gecompleteerd door drie doeleinden: games spelen, online video’s kijken en websites browsen. Deze drie activiteiten worden elke dag gemiddeld 15 minuten gedaan.

Het onderzoek heeft tevens gekeken naar het berichtjes sturen van de tieners, wat ze natuurlijk ook veel doen met hun smartphones. Hierbij heeft het bureau de resultaten verdeeld op basis van het geslacht. Hieruit blijkt dat er een opvallend groot verschil zit tussen de jongens en de meisjes. De jonge mannen sturen per dag namelijk 39 berichtjes, terwijl de jonge vrouwen maar liefst 69 texts sturen op een dag. Gemiddeld sturen ze 55 berichtjes op een dag, maar hierbij zitten grote uitschieters. 28 procent van de deelnemers aan dit onderzoek gaven namelijk aan dat ze tien of minder berichten sturen op een dag. Een derde gaf bovendien aan dat ze 11 tot 30 sturen op een dag, terwijl een ander derde 30 tot en met 50 stuurt op een dag. 21 procent stuurt juist 51 of meer berichtjes per dag.