'Ik wil als miss mensen milieubewuster maken'

LEMMER - De uit Lemmer afkomstige Suzette van der Pol (19) doet dit jaar mee aan de Miss Beauty of Friesland-verkiezing. Ze is een van de twintig finalistes. Vorig jaardeed ze mee aan de Miss Teen of Friesland-verkiezing (voor meiden tot en met 18 jaar) en toen werd ze tweede. Dat smaakte naar meer.

Waarom doe je nog een keer mee?

,,Ik besloot om opnieuw mee te doen omdat ik een ontzettend leuk traject hebt gehad vorig jaar tijdens Miss Teen of Friesland. Ik ben erg leergierig, vorig jaar heb ik zoveel geleerd betreft fotoshoots, catwalks en presenteren dat ik dat alleen maar meer wil leren en mezelf wil ontwikkelen.”

Wat heeft de verkiezing je de vorige keer opgeleverd?

,,De verkiezing heeft mij vorig jaar twee titels opgeleverd. Ik ben first runner up (2e) geworden en Miss Photofab. Doordat ik Miss Photofab ben geworden, heb ik meerdere fotoshoots gedaan en met de ervaring en dingen die ik daar heb geleerd, ben ik een stuk zelfverzekerder voor de camera. Daarnaast heb ik geleerd om op mezelf te vertrouwen, ik weet wat ik kan en ik doe het.”

Wat moest je doen om een van de finalistes te worden?

,,De castingdag was op 9 februari. Tijdens deze dag worden er rond de 100 meisjes uitgenodigd. Je begint met de voorstelronde, hier vertel je wat over jezelf. Daarna komt de bikinironde en als laatste krijg je een vraag die je dient te beantwoorden in het Engels. Als de jury vindt dat je na al deze rondes geschikt bent om door te gaan, ben je finalist. In mijn categorie Miss Beauty of Friesland zijn er twintig meiden door naar de finale."

Wat staat er de komende tijd voor je op de planning?

,,Er staat heel veel leuks op de planning. We hebben fotoshoots, gaan naar Omrop Fryslân en hebben catwalktraining. Ook gaan we de finaledans oefenen. Hiermee openen we op 18 april de finale die in Gorredijk is.”

Hoe ziet de finale eruit?

,,Na de openingsdans beginnen we met de voorstelronde; elke finalist wordt voorgesteld. Vervolgens is er een bikinironde en daarna de galaronde in je galajurk. Als laatst is er een hashtag-ronde. Tijdens deze ronde krijg je een hashtag en hier vertel je wat over. Hierna zal een pauze zijn gevolgd door de einduitslag.”

Hoe wordt de winnares bepaald?

,,De einduitslag bestaat voor 20% uit stemmen, 30% vanuit de organisatie en 50% tijdens de finale zelf. Je kan op mij stemmen door te sms’en: Poll Friesland Suzette naar 3010. Dit kost wel 1,10 euro per stem.”

Als je de finale wint, wat dan?

,,Als ik de finale zou winnen, ben ik natuurlijk ontzettend blij. Afgelopen jaar ben ik erg milieubewust geworden. Ik probeer mijn plastic voetafdruk dan ook te verkleinen, ik wil anderen inspireren om dit ook te doen. Mensen kijken anders naar je als je een bepaalde rol hebt, je bent een voorbeeldfunctie. Ik wil mijn sociale kanalen gebruiken om meer bewustzijn te creëren om milieuvriendelijker te gaan leven. Ik zeg dan ook: ‘Small steps make a big change’ en dat begint bij jezelf.”

Wat doe je als je niet bezig bent met de missverkiezing?

,,In het dagelijks leven studeer ik hbo-communicatie in Groningen. In mijn vrije tijd ben ik graag buiten. In de weekenden, vakanties en tijdens mijn vrije dagen ben ik dan ook bij de paarden te vinden, dit is in Bantega. De paarden zijn voor mij ontspanning naast mijn drukke studie. Ook vind ik het leuk om mijn eigen sieraden te maken.”

Waarom ben jij Miss Beauty of Friesland?

,,Ik ben Miss Beauty of Friesland omdat ik het behoud van de natuur belangrijk vind. Ik ben zelf veel buiten, ik zie hoeveel zwerfafval er in de bermen en omgeving ligt. Ik ben zelf al begonnen om dit op te ruimen en ben dan ook supporter van schoon. Als we met z'n allen een stukje omgeving schoon houden en milieuvriendelijker gaan leven, maakt dat Friesland nog mooier. Dit wil ik in gang zetten en daarom ben ik Miss Beauty of Friesland.”

Mieke van Veen