Recensie | The Kik speelt de nieuwe plaat 'Jin' in Het Bolwerk te Sneek

JOURE – Deze week verscheen het vierde studioalbum van Nederbietband The Kik: ‘Jin’. Dankzij de aanschaf van de Juno 60, een analoge synthesizer uit de jaren zeventig, tachtig, en een Siel uit 1975 heeft het geluid een moderner uitstraling gekregen.

Bassist Marcel Groenewegen bespeelt nu een Fender jazz-bas met stalen snaren en gitarist Arjan Spies gebruikt nu een Chorus-effectpedaal, aldus Kik-voorman Dave von Raven. “Maar”, zo stelt hij, “het is niet zo dat we ineens van een sixtiesband zijn veranderd in een eightiesband. Het is wel wat anders.”

Wie de vernieuwde band met de synths wil zien en horen kan op zaterdag 22 februari a.s. terecht in het Bolwerk in Sneek, waar ‘Jin’ integraal gespeeld gaat worden. Aanvang: 21.00 uur.

The Kik: ‘Jin’. (36 min. cd) Excelsior 96594. 

De Beatles-esque liefdessong ‘Angela’ opent de plaat. ‘Maarten’, een song over een eigenzinnige jongen kent een intro dat doet denken aan dat van ‘Vriendschap’ van het Goede Doel.  ‘Plekken waar je niet mag roken’ is een eerbetoon aan protestzanger Armand met wie The Kik vlak voor diens overlijden nog een plaat maakte.

‘De gouden wok’ kent een Dire Straits-achtig-refrein dat meteen beklijft. In ‘Alle tijd van de wereld’ overziet Dave het leven dat hij met zijn vader had voordat deze kanker kreeg. Een ontroerende song, die zo door het Klein Orkest gespeeld had kunnen worden, zij het dat Dave’s broer Ed deze ballad schreef. 

‘Doe Maar-achtige zang treffen we aan in ‘Te weinig tijd’ waarin overdacht wordt hoe jachtig een dag vaak is.

Zakelijk klinkt ‘De grote baas’, een cover van de Deutsche Neue Welle-zanger Peter Schilling, die het in 1983 op de plaat zette. 

Zakelijk moet het ook zijn wanneer bezongen wordt  dat het hele leven draait om geld en mensen op de tweede plaats komen. 

De afsluiter van de plaat ‘Een lied voor…’ is een echte ballad, een lied waarin er voor iedereen plaats is... Welhaast tijdloos en heerlijk ruimtelijk van klank dankzij het gebruik van de synthesizer.

‘Jin’ is een geweldig album geworden met een elftal fijne songs, die voor het overgrote deel geschreven zijn door Dave en gitarist Arjan Spies. De opnamen vonden ditmaal plaats in de Paf! – studio van Marcel Fakkers in Rotterdam, de technicus die als geen ander weet hoe de jaren ’60 en ’70 het beste kunnen klinken!

Koos Schulte