Lifecoach Petra | Pien (34): Ik vind het zó sneu voor de kinderen

LEMMER - Herkenbare levensvragen, lifecoach Petra Brijder beantwoordt ze om de week.

Pien en haar man zijn vorig jaar uit elkaar gegaan. Een scheiding was haar grootste nachtmerrie, ze hebben namelijk samen twee kinderen. Precies waar Pien zo bang voor was, gebeurt. Hun vader ontloopt zijn plichten en belooft van alles maar komt zijn afspraken niet na.

Laatst beloofde hij ze om te gaan zwemmen. ,,Ik had hun zwemtasjes al klaar staan en wéér belde hij op het laatste moment af. Zo sneu, wat een tranen. Ik heb mijn afspraak afgezegd en ben zelf maar met ze gaan zwemmen. Ik verdraag hun verdriet dan gewoon niet.”

Ze vraagt me: ‘Hoe ga ik hiermee om?’ Ik vraag aan Pien waarom die scheiding zo’n nachtmerrie is voor haar. Haar eigen ouders zijn gescheiden toen ze 9 was, haar vader verhuisde helemaal naar Maastricht en dat heeft ze amper kunnen verwerken. Ze zag hem alleen nog in de vakanties. Nog steeds ziet ze haar vader weinig en ik merk dat ze emotioneel wordt.

Ze probeerde van alles maar kon een scheiding niet voorkomen. En nu voelt ze zich schuldig en verantwoordelijk voor het geluk van haar kinderen. Ze cijfert zichzelf weg om het leed van haar kinderen te verzachten, daarom compenseert ze het gedrag van hun vader en probeert ze met alles wat ze heeft ervoor te zorgen dat de kinderen niet lijden onder de scheiding.

Ik vraag haar om welke pijn ze denkt dat dit gaat en ze antwoordde: ‘Om mijn eigen pijn, ik wil ze die zo graag besparen’. Ik vraag of het lukt en ze zegt ‘nee’.

We projecteren onbewust ons eigen verleden en onze eigen pijn op anderen. Wanneer je je bewust wordt van je gedrag kun je het veranderen door van een afstand naar jezelf te kijken. Hoe je als ouders omgaat met een scheiding maakt hoe je kinderen er onder lijden of niet. Ieder kind is anders en geen kopie van jou. We maken ze onbewust kopieën van onszelf.

Zijn er dingen die jouw levensgeluk beïnvloeden, kom je ergens niet uit en wil je graag advies? Jouw privacy blijft gewaarborgd. Mail naar info@ikkanwel.nl of WhatsApp naar 06 40 79 89 33.