Recensie | ‘Daniëlle Schel boeit en imponeert in PATROON in Theater De Hege Fonnen in Lemmer’

LEMMER De cabaretvoorstelling PATROON van Daniëlle Schel in Theater De Hege Fonnen verraste van begin tot einde.

Vroeger was altijd hetzelfde en nu zit er nog steeds een patroon in het leven. Iets wat Schel tracht te doorbreken, maar er moeilijk in weet te slagen.

De rode draad in de voorstelling is dat Daniëlle samen met haar ouders de urn met de as van haar overleden opa tijdens een lange wandeltocht in de bergen naar een heilige plek van opa gaan brengen.

Alles tijdens de tocht moet zijn zoals opa vroeger deed. Zelfs het ouderwetse kaartlezen. Moeder en dochter lopen braaf achter pa aan. Maar het gaat niet zoals het moet gaan. Schel weet de spanning er voortdurend in te houden door met schitterend gespeelde typetjes het publiek te boeien.

Haar liedjes, waarbij ze begeleid wordt door gitarist Luuk Janssen, zijn intiem en prachtig. Ze heeft zichtbare moeite uit het verwachtingspatroon van ouders en echtgenoot te ontsnappen. Maar doet dat tenslotte wel. Eindelijk kiest ze voor zichzelf.

In PATROON bewijst Daniëlle Schel een beloftevol cabaretière te zijn. Met haar waait er in het brede aanbod van cabaretvoorstellingen een frisse wind. Met een minimum aan attributen (onder andere haar zilverkleurige schoenen, maat 42) weet ze het publiek in te pakken. Van hele kleine dingen maakt ze prachtig theater.

Verrassend is ze tot het laatste moment. Benieuwd alvast naar haar haar volgende voorstelling.

(Tekst Thijs de Boer)