Medailleregen voor turners Pegasus Lemmer bij plaatsingswedstrijd voor Fries kampioenschap

LEMMER/STIENS - De turners van gymclub Pegasus uit Lemmer zijn zaterdag goed voor de dag gekomen bij de eerste plaatsingswedstrijd voor het Fries kampioenschap voor de jongens van niveau 21-17. Van Pegasus deden vijftien jongens mee in acht verschillen de categorieën.

Hieronder een door Pegasus zelf aangeleverd verslag.

Al vroeg in de ochtend begonnen Bertus Gerrit Dijkstra, Jordy Artz en Douwe Jongschaap in pupil/jeugd niveau 18. De jongens turnden heel netjes, maar de concurrentie was groot. Er zaten wel achttien jongens in deze groep. Artz werd heel netjes derde op sprong met 19,50 punten. In totaal werd hij tiende met 103,60 punten.

Dijkstra zijn beste toestel was de rek, met 18,80 punten was hij daar derde. In het klassement was hij zesde met 104,85 punten. Douwe was van niveau 20 naar 18 gegaan dit jaar. Hij liet zien dat hij dit niveau goed beheerste, want hij behaalde een derde plek op vloer en brug en een eerste plek op sprong met 19,55 punten. Met een puntentotaal van 108,15 werd hij tweede in het klassement.

Daarna kwamen Stan de Jong en Sydo de Jong in actie in pupil niveau 17. Een kleinere groep dan niveau 18, maar wel met acht hele sterke turners. Stan de Jong begon heel goed op de vloer, met een vierde plek met 16,70 punten. Op sprong was hij gedeeld derde met 18,55 punten. In totaal behaalde hij een achtste plaats met 101,85 punten.

Hoewel bij Sydo de Jong in de laatste training voor zijn gevoel niks lukte, ging het nu heel erg goed. Op de rek een score van 19,10 punten en op sprong een gedeelde derdeplek met 18,55 punten. Met een puntentotaal van 103,35 werd hij zevende in het klassement.

Daley Wever deed mee in de benjamin niveau 20. Hij turnde super netjes en had gelukkig geen last van zenuwen. Hij werd derde in de ringen en in de brug en hij behaalde de eerste plek op vloer, sprong, rek en voltige. Op sprong kreeg hij zelfs 19,80 punten van de 20 in totaal. Hij werd dan ook met een verschil van bijna 2 punten eerste in het klassement met 109,20 punten.

Jasper van Dijk en Ynte Wesselius streden samen om de prijzen in instap niveau 20. Voor Van Dijk was dit zijn eerste echte wedstrijd. Bij vloer werd de handstand een doorrol, maar voor de rest ging het heel goed. Hij werd derde op het onderdeel ring en eerste op voltige, brug en sprong. De eerste plaats op sprong moest hij delen met Wesselius. Ze behaalden beiden 19,70 punten. Wesselius werd derde op rek, tweede op voltige en eerste op vloer. In het klassement maakten de heren het ook nog heel spannend. VaN Dijk werd gedeeld tweede met 105,75 punten en Wesselius werd eerste met 106,00 punten.

Giovanni de Vries turnde in pupil niveau 20. Hij zit niet in de selectie en traint dus minder vaak dan de andere jongens. Daardoor waren de oefeningen soms moeilijk te onthouden, maar hij was goed geconcentreerd en turnde heel netjes. Hij werd derde op sprong (19,35 punten) en rek en behaalde eerste plaatsen op vloer, voltige (17,35 punten) en ringen. In het klassement werd hij tweede met 99,65 punten en kreeg hij de zilveren medaille.

In instap niveau 19 turnden Pelle Kuipers, Thijs de Jonge en Angelos Tsafkas. Deze groep was ook sterk vertegenwoordigd met 14 jongens. De Jonge wil nog wel eens te snel gaan, maar turnt wel heel netjes. In de ringen werd hij derde met 19,00 punten, wat hem in het klassement een achtste plek opleverde met 107,40 punten. Kuipers begon helaas met een doorrol in plaats van een handstand op de vloer, maar kon zich daarna goed herstellen. Hij werd eerste op brug met 18,10 punten en ook op sprong met 19,55 punten. Met een puntentotaal van 108,50 werd hij zesde in het klassement. Tsafkas turnde netjes en kwam op voltige op een tweede plaats met 19,25 punten. In de einduitslag werd hij vijfde met 110,25 punten.

In niveau 21 deden Harm de Groot, Sem Wesselius en Mathijs van der Zee mee. Het was voor hen de eerste wedstrijd en ze vonden het erg spannend. Maar ondanks de zenuwen hebben de jongens het heel goed gedaan.

De Groot turnde in instap niveau 21 en behaalde een derde plaats op brug en in de ringen (17,70 punten). Hij werd zesde in het eindklassement met 101,40 punten.

Sem Wesselius en Mathijs van der Zee zijn nog wat jonger en zij turnden in benjamin niveau 21.

Wesselius was goed bezig en werd derde op brug en in de ringen (18,75 punten). Hij werd zesde in het klassement met 106,40 punten.

Ook Van der Zee deed het goed. Hij werd eerste op de rek met 18,65 punten. In het klassement behaalde hij met 107,05 punten een vijfde plaats.

De tweede plaatsingswedstrijd en tevens het Fries kampioenschap voor deze niveaus is op 29 februari in IJlst.

De heren van Pegasus komen op 8 februari in Joure in actie.