Pak slaag voor Lemmer 1 in FSB-beker

LEMMER Voor het eerste team van schaakclub Lemmer was het donderdag een slechte dag, want in de tweede ronde van de bekerwedstrijd van de FSB zijn de Lemsters getrakteerd op een snoeiharde nederlaag: 0 - 4.

Lemmer 1 had niks in te brengen tegen het veel sterkere Emmanuel Lasker 1 uit Sint Annaparochie. Het eerste tegenpunt was de wedstrijd van Frans van der Feen, een aangenomen Koningsgambiet. Beide koningen stonden wat onbeschermd, maar Van der Feen moest zijn meerdere erkennen in zijn opponent.

De tweede klap viel in de partij van Leon van den Elshout. De Reti-opening was duidelijk niet zijn meest gespeelde opening. De tegenstander kreeg snel veel ruimte, omdat Van den Elshout zijn stukken wat laat ontwikkelde. Na een paar onnauwkeurige zetten stootte de witspeler door op de d-lijn en Van den Elshout moest zijn koning omleggen, want er dreigde torenverlies.

De derde klap was de partij van Nico Nuyen. Hij speelde zijn favoriete opening: het Engels. Echter de tegenstander was goed op de hoogte met een gedrongen koningsvleugel voor Nuyen tot gevolg. Zwart drukte vakkundig door en won.

De laatste partij van Jan Holtrop duurde vrij lang. Holtrop bood in het middenspel remise aan, maar de tegenstander speelde door. Holtrop kreeg tijdnood en moest opgeven. Wat wel in perspectief moet worden gezien is de gemiddelde ELO-rating van Emmanuel Lasker 1 en dat staat boven de 2100, dus dat er verloren zou worden, stond wel vast.

De uitslagen aldus:

FSB-Beker, r2

Lemmer - E. Lasker 1 0 - 4

1. Elshout van den, L.A.(Leon) - Ros,S.(Sikko) 0 - 1

2. Holtrop,J.M.(Jan) - Wiersma,T.J.(Tjalling) 0 - 1

3. Feen v.d.,F.(Frans) - Wissmann,D.(Dolf) 0 - 1

4. Nuyen,S.(Nico) - Viersma,M.(Murk) 0 - 1

In de onderlinge competitie werden twee partijen gespeeld. Thomas Thijsseling won reglementair van Dick de Jong. De andere partij was die tussen Laurens Ringnalda en Adri van den Elshout. De laatste stond krampachtig, maar naar mate de partij vorderde, ontworstelde hij zich uit de stelling en kreeg meer de overhand. Toen een doorgelopen vrijpion onschadelijk was gemaakt, kon een pion van Van den Elshout naar de promotie wandelen. Maar Ringnalda liet het zover niet komen en gaf op.

D.de Jong - Th.Thijsseling 0-1

L.Ringnalda - A.A.v.d.Elshout 0-1