5 tips om overgangsklachten te beperken

Aangeboden door: Wellvita

De overgang kan heel veel klachten veroorzaken. Van de bekende opvliegers en flink bloedverlies tot duizelingen, chagrijnige buien en darmklachten. De overgang is daardoor voor veel vrouwen een lastige periode. Dit zijn 5 tips om overgangsklachten te beperken.

1. Zorg voor voldoende vitaminen en mineralen

In de overgang raakt je lichaam van slag door veranderende hormonen. Het is verstandig om een vitaminepreparaat te slikken. Vitamine in de overgang is extra belangrijk om je lichaam goed te ondersteunen in alle veranderingen. Het is vanaf het begin van de overgang sowieso verstandig om je vitamine B12, vitamine D en calcium niveau regelmatig te laten checken bij de huisarts.

2. Ondersteunende kruiden

Naast vitaminen kun je nog meer doen om weer tot rust te komen. Bepaalde kruiden kunnen de overgang een stuk minder heftig maken. Zo helpt salie om een wat gelijkmatiger humeur te behouden en helpt het ook bij nachtelijk zweten. Op wellvita.nl vind je allerlei kruiden die goed helpen bij overgangsklachten. Naast salie is rode klaver bijvoorbeeld ook een kruid dat kan helpen tegen overgangsklachten.

3. Neem tijdig rust

Misschien voel je je oud als je extra rust neemt. Toch is dat juist in de overgang heel belangrijk. Het is absoluut geen schande om regelmatig te genieten van een middagdutje. Door nu rustiger aan te doen heeft je lichaam de gelegenheid om sneller weer te herstellen.

4. Blijf voldoende bewegen

Als je niet fit bent, kruip je het liefst in een hoekje. Maar dat moet je dus precies níet doen in de overgang. Juist dan is beweging extra belangrijk. Experts geven aan dat beweging zorgt voor meer afleiding, minder klachten en een fitter lichaam dat beter bestand is tegen de veranderingen die de overgang met zich meebrengt.

5. Hormoonkuur

Een hormoonkuur wordt niet zomaar aangeraden. Heb je alleen wat milde klachten, dan hoef je geen hormoonkuur. Maar soms kunnen de klachten echt hevig worden. Als je bijvoorbeeld extreem bloedverlies hebt, of je voelt je voortdurend misselijk. Of als je zulke sterke opvliegers hebt dat het gezinsleven eronder lijdt. Een hormoonkuur maakt de overgang een stuk minder abrupt en zorgt ervoor dat de veranderingen geleidelijker gaan.

De overgang is voor veel vrouwen een vervelende periode. Er veranderd van alles, zowel lichamelijk als psychisch. Dat kan behoorlijk impact hebben op je leven. Gelukkig valt daar best iets aan te doen.