Khalid smaakmaker op muziekfeest Jouster Fanfare

Sneek - Bij het theaterfeest dat de Jouster Fanfare zondagmiddag in Theater Sneek hield, speelde Khalid Bechir Abdulrahman uit Balk de hoofdrol met zijn zang en saz-spel.

Met een brede lach op zijn gezicht wandelt de bespeler van de 7-snarige koerdische gitaar in de pauze door de foyer van het theater, waar Arabische muziek klinkt en de zoete geur van Oosterse lekkernijen hangt. Khalid, die met zijn vrouw en kinderen het Syrische Kobani ontvluchtte, heeft zijn eerste optreden op het podium er net op zitten. ‘Prachtig, heel mooi’, zegt hij genietend van de ambiance in het goedgevuld theater.

Samen met oeth-speler Achmed, die in Joure woont en de eveneens in Balk wonende Adna op percussie opende hij het blokje met melancholische klanken, refererend aan de pijn van de vlucht. Gevolgd door een vrolijk uptempo Oosters lied, waarbij sommigen in het publiek niet stil konden blijven zitten. De muziek van Khalid en zijn trio werkt aanstekelijk, zou na afloop ook blijken toen hij de afterparty voor z’n rekening nam en er spontaan gedanst werd.

Khalid brengt muziek in het AZC in Balk. Hij geeft gitaar- en pianoles en binnenkort komen er extra muziekinstrumenten om aan de vraag naar lessen te kunnen voldoen vertelt hij. Trouwens wie hem wil horen. Op 13 januari speelt hij om 16.00 uur in de Hege Fonnen in Lemmer, maar dat terzijde.

Buschauffeur

Naast de muzikale activiteiten is hij druk met zijn inburgering en doet hij een opleiding tot buschauffeur. Zijn grote droom is echter om een restaurant in Nederland te openen. Ook culinair speelt hij deze middag namelijk een hoofdrol. Alle hapjes, waarbij niemand tekort komt, zijn door hem en zijn familie gemaakt.

Khalid laat weten dat hij een ervaren muzikant is en al op diverse podia in Nederland heeft gestaan. Maar deze middag heeft hij veel vrienden en bekenden meegenomen. De organiserende fanfare die met de muziekmiddag verbinding wil zoeken met nieuwkomers onder de noemer van ‘Fiere ferhalen’ nodigde 200 bewoners van asielcentra uit. En dat leidde tot een kleurrijk publiek, ongekend bij concerten van fanfareorkesten.

Days of Anger

De bijzondere ontmoeting tussen koperklanken en Oosterse muziek ontstond naar aanleiding van de compositieopdracht Days of Anger die de Jouster Fanfare vorig jaar gaf aan de Britse componist Paul Lovatt Cooper. Een werk over vluchtelingen in de Middeleeuwen, met ketters en heksen. ‘Flechtsjen is fan alle tiden’, zegt Johan Meesters van de Jouster Fanfare. De link met de huidige tijd werd gelegd. ‘Der woene wy wat mei dwaan.’

De fanfare onder leiding van Siemen Hoekstra uit Stavoren, bracht het werk indrukwekkend en sprookjesachtig ten tonele. Wat een schitterende compositie én in vertrouwde handen bij de Jousters. Terwijl de muzikanten frivool door de noten dansten, schetste zandkunstenaar Gert van de Vijver, het verhaal in beeld. Zijn werk werd boven het orkest geprojecteerd. Geweldig. Het publiek was ademloos geboeid. Overigens had de fanfare als opening met het werk Hajj (de bedevaart naar Mekka) de passende toon gezet voor deze middag naar de Orient.

Zandkunstenaar

Het Mezzop Trio bestaande uit pianiste Setareh Nafisi uit Iran, celliste Karoun Baghboudarian en trompettist Rani Elias beiden uit Syrië, brachten klassieke klanken met een oosters tintje. Hun muziek is gebaseerd op improvisatie, waardoor er een muzikaal gesprek ontstaat waarin emoties direkt verklankt worden. Karoun en Rani speelden bij het nationaal symphonieorkest van Syrië in Damascus. Rani vertelde presentator Douwe Heeringa dat hij onder de indruk is van het feit dat alle dorpen in Fryslân een muziekvereniging hebben. Zelf speelde hij al mee met de Bazuin in Oentsjerk.

Na de zoete hapjes blijft ook na de pauze het programma boeien; een cadeautje voor de liefhebbers. Khalid vergeet in al zijn enthousiasme het slotapplaus in ontvangst te nemen. Hij zit al klaar in de foyer voor het muzikale toetje, maar uiteindelijk krijgt ook hij de bloemen en de staande ovatie. Voor het publiek staat er nog een rijstepapje klaar in de foyer. Wie door het Midden-Oosten gereisd heeft weet dat je nooit tekort krijgt. Khalid haast zich naar zijn saz en zweept het feestje met zijn zang nog eens hoog op. Het kan niet op deze middag.

Cees Walinga