Basta: het is klaar. Enge Buren pakken nog eens goed uit

LEMMER - Na 23 jaar hebben ze hun formule met absurdistische teksten en eigengereide interpretaties van songs van andere artiesten van alle kanten uitgemolken. Hier kunnen ze niet eindeloos mee doorgaan.

Dat hebben de drie mannen van Enge Buren zelf ook maar al te goed begrepen. Het EngeBurenBoek gaat definitief dicht. Geen ‘platgeslagen pizza calzones’ meer. Geen ‘Verliefd beetje een’ meer.

Geen ‘Hans Andes’ meer en geen ‘Heen en weer’ meer. De rek lijkt er bij Enge Buren uit te zijn. De belangstelling is er nog steeds, gezien de volle zaal. Begin 2014 stonden ze met hun voorstelling ‘De naakte waarheid’ ook al in Lemmer. Maar nu is het tijd voor nieuwe avonturen van Michiel, Henk en Pyr. Zelf nemen de mannen alvast een voorschot op hun cabaret toekomst. We zijn benieuwd.

Het binnenkomende publiek wordt door de mannen hartelijk verwelkomd. Veel bekenden, die Enge Buren voor de laatste keer willen zien optreden. Het gaat er tijdens de show ontspannen aan toe. Een kalend slachtoffer. Ze vinden er bij elk optreden wel eentje. ‘Kale Leo’ dus. Hij wordt toegezongen.

Handelsmerk

Enge Buren vliegt met een noodgang door de hoogtepunten van hun repertoire. De woordspelingen vliegen je om de oren. Mooie, tegendraadse liedjes en vaak absurde imitaties zijn het handelsmerk van Enge Buren.

Ze weten, ondanks hun jarenlange samenwerking, er nog steeds de spanning en het tempo in te houden. Ze zoeken in hun songs vaak de grenzen op van wat nog net wel of net niet kan. Daar schuilt gevaar in, maar Enge Buren weet tot hoe ver ze kunnen gaan. Ook vanavond weer.

Hun allerlaatste show mocht er zijn, ondanks een aantal afgekauwde acts. We zullen ze missen op ‘e Lemmer. Maar we houden ze in de gaten.

(Tekst Thijs de Boer)