Zandsculpturenroute in het Kuinderbos

KUINDERBOS - Het is nu mogelijk om in het Kuinderbos een wandeling te maken met het gevoel een echte wereldreis te beleven en te dromen van Rome, Londen, NY, Brussel en nog vijf andere steden

De route start aan de Schoterweg ter hoogte van huisnummer 5. Vlak voor het Kuinderbos, vanaf afrit 16 van de A6, staat een handwijzer in de berm met rode letters ‘zandsculpturenroute’. De route is 2,5 kilometer lang en gaat over onverharde bospaden

De sculpturen hebben verschillende kleuren zand. Dit komt omdat het zand van vorig jaar bruin woudzand was, wat dus hergebruikt is. De route is dagelijks open en ,,als iedereen kijkt met zijn ogen, is de verwachting dat de sculpturen een jaar kunnen staan”, aldus de boswachter.

Het zand is gewonnen in het natuurgebied het Schoterveld waar nieuwe natuur wordt ontwikkeld. Het zand is eerst goed nat gemaakt en aangestampt. Uit dit aangestampte blok zijn de sculpturen uitgesneden. Doordat het zand goed is aangestampt, ontstaat na uitdroging van het zand een soort zachte zandsteen, wat weer en wind kan doorstaan.

De sculpturen van 2018 moesten voor deze nieuwe sculpturen worden afgebroken, zo hard en droog waren ze geworden, dat ze nog wel een jaar hadden kunnen staan. De enigste schade die er aan de sculpturen was, waren van de kijkende vingers van de mens en een enkel gaatje van de sluipwesp.