Lemsterse (21) moet smartengeld betalen aan agenten na agressief gedrag op Bokkepop

LEEUWARDEN/LEMMER - Aan niets was te zien dat de verlegen, ietwat bedremmelde vrouw uit Lemmer (21), die donderdag tegenover politierechter Gustaaf Wijnands zat, in de nacht van 19 mei vooral verbaal als een beest tekeer was gegaan en politieagenten had uitgescholden en mishandeld.

,,Dit is een keurige jongedame die nooit problemen heeft veroorzaakt”, schetste advocaat Teade Bruinsma.

Die typering strookte niet met wat de politie over de Lemsterse had opgeschreven. Na afloop van het Bokkepop festival in Oudega was ze volledig door het lint gegaan. Ze moest van de beveiliging de tent uit omdat ze na het optreden aan de apparatuur van de band had gezeten. Dat ging niet zonder slag of stoot: de vrouw verzette zich, schold een beveiliger uit voor ‘kankermongool’ en de politie werd erbij gehaald.

De komst van twee agenten werkte als een rode lap: de Lemsterse riep dat de agenten moesten ‘oprotten’ en gebruikte het woord ‘kanker’ bij elk scheldwoord dat in haar opkwam. Ze maakte een agente uit voor ‘vies vet varken’ en gaf de politievrouw een kopstoot toen ze naar de politiewagen werd overgebracht. In de auto trapte ze de andere agent die op de bijrijdersstoel zat tegen de arm. Ook zou ze naar de agenten hebben gespuugd.

Toen haar op het bureau werd gevraagd wat ze had gedronken, wilde de vrouw geen antwoord geven. Dat wou ze donderdag wel: ze zei dat ze eerder die avond op een verjaardagsfeestje drie biertjes had gedronken en verder niets anders had gebruikt. ,,Eigenaardig”, merkte de rechter op. Advocaat Teade Bruinsma opperde dat het niet anders kon dan dat iemand die avond iets in het drinken van zijn cliënte moet hebben gegooid.

Bruinsma hield het op Rohypnol, een slaapmiddel dat ook wel als partydrug in zwang is. Het kan leiden tot agressie, ontremming en tijdelijk geheugenverlies. Dat paste volgens de advocaat precies bij wat de Lemsterse was overkomen: zij kon zich naderhand niets meer herinneren van wat er die nacht was gebeurd.

De rechter wuifde die suggestie weg. ,,Dat is niet meer dan een veronderstelling”. Officier van justitie Sus Broekstra vond dat de variant van het pilletje in het drankje ,,een beetje laat” op de proppen kwam.

,,Als we het eerder hadden geweten, hadden we er onderzoek naar kunnen doen”. Broekstra eiste een werkstraf van 150 uur waarvan de helft voorwaardelijk. De rechter maakte er 60 uur van, plus 60 uur voorwaardelijk. Hij hield, meer dan de officier, rekening met het blanco strafblad van de Lemsterse. ,,Hier zit niet een notoire crimineel voor mij”, aldus Wijnands. De vrouw moet aan beide agenten 350 euro smartengeld betalen.

Verslag Renze van der Sluis