Zo veel mogelijk afval uit het water halen tijdens opruimactie Skjin Wetter

Verspreid in de provincie wordt komende zaterdag wederom de grote schoonmaakactie Skjin Wetter gehouden. In en rond een stad of dorp maken vrijwilligers oevers, het wateroppervlak en waterbodems schoon.

De actie wordt dit jaar gehouden in Harlingen, Sint Annaparochie, Kollum, De Westereen, Heerenveen, Drachten en Lemmer. Naast het opruimen van de wateren is er op elke locatie een ludieke actie rond het thema zwerfafval. Ook is daar een kunstenaar aanwezig die met het publiek kunstwerken maakt van het afval dat door de vrijwilligers wordt aangevoerd.

Tuinsets en en verkeersborden

Skjin Wetter, een initiatief van de Friese Milieu Federatie, Wetterskip Fryslân en de Friese gemeenten, wordt voor het derde jaar gehouden. Vorig jaar was dat in de wateren rond Franeker. Er werden plastic zakken, flessen en blikjes, maar ook complete fietsen, verkeersborden en tuinsets uit het water gevist.

Gehoopt wordt ook op hulp van duik-, hengelsport- en kanoverenigingen en van zeilscholen, scouting en zeeverkenners.

Prijsvraag

De opruimactie is gericht op bewustwording rond de grote hoeveelheid zwerfafval in het water. Jaarlijks belanden er miljoenen tonnen plastic afval in de zee.

Wetterskip Fryslân werkt iedere dag aan schoon water. Bijvoorbeeld in de 27 rioolwaterzuiveringen, waar het Wetterskip 100 miljoen m3 water per jaar zuivert en haalt tienduizenden kilo’s troep uit het rioolwater. Maar schoon water is een verantwoordelijkheid van iedereen.

Het opgeviste afval wordt gewogen. Iedereen mag raden hoeveel afval er deze dag uit het water wordt gehaald. Tijdens de afsluiting wordt bekendgemaakt hoeveel kilo afval er dit jaar is opgevist.