Meimeringen | Genderneutraal

Ik wil wel een bon zei een vriendin van me op de vraag wat haar verjaardagswens was. Een bon voor verwendingen. Voor crèmetjes. Luchtjes. Een kaarsje wat zo lekker doet denken aan de winter. En dan vooral gekocht bij zo’n landelijke keten die we overal vinden.

Nu heb ik niets tegen de landelijke ketens en er werken ook heel leuke mensen uit Lemmer bij deze winkels, maar toch attendeerde ik haar op onze eigen parfumerie/drogisterij met twee vestigingen in Lemmer. 

Hartstikke leuke aanbiedingen hebben ze daar altijd, goed advies, leuk personeel, zei ik. Maar het belangrijkste zei ik niet. Dat ik het altijd zo ontzettend leuk vind als ze zo’n bon inpakken. Zo’n tasje alleen is al een geschenk op zich. De bonnen mooi in een enveloppe. Het tasje leuk gekleurd of wat neutraler. Een strikje erom heen. Zodat je het tasje eigenlijk wilt bewaren en het nooit wilt open maken.

Maar doe je hem dan wel open, dan komt er nog veel meer moois tevoorschijn. Proefjes. Parfums, crèmes, leuke kleine hebbedingetjes om te proberen. En niets ten nadele van die ketens, maar dat krijg je bij die andere bedrijven gewoon niet. Daar loop je met een bon de deur uit en moet je maar zien dat je het leuk ingepakt krijgt. Ik ben daar geen kei in, dus bij mij wordt het dan altijd zo’n schots en scheef pakketje.

Maar zit ik hier nu dikke vette reclame te maken voor de plaatselijke drogist? Nou ja, wel een beetje, maar ik kwam erop door een andere discussie. Want als je dan zo’n prachtig pakketje laat maken, is standaard de vraag: is het voor een man of een vrouw? Omdat een man dan mannenluchtjes en zo krijgt en een vrouw dan vrouwendingetjes. En dat mag zo meteen niet meer.

Dan moet ik met aftershave op gaan lopen en hult lief zich in een wolk van Channel nummer 5. Hij aan de lipstick, ik aan het scheerapparaat. En dat bedoel ik niet lacherig, want mannen die zich vrouw voelen en of worden en vrouwen die zich man voelen en of worden of alle varianten daartussen in: alles prima. Maar dat nu zelfs speelgoed genderneutraal moet worden, ik begrijp het niet. Een jongetje met een pop of een meisje met een trein, who cares.

Laat toch iedereen lekker doen wat hij zelf wil. Maar ik ga toch voor dat tasje. Voor de vrouw.

Meisje (www.meisjelemmer.blogspot.com)