Richard Jellesma: ‘Het lijkt wel of alle problemen op boeren worden afgewimpeld’

SINT NICOLAASGA - Om zijn collega-boeren een hart onder de riem te steken had Richard Jellesma vorige week dinsdag op de dag dat boeren massaal op het Malieveld in Den Haag actie voerden zijn trekker neergezet op het viaduct Heideskar over de A6 tussen Scharsterbrug en Sint Nicolaasga. Op de trekker hing een spandoek met daarop de tekst: ‘Zonder boeren geen eten, een lege koelkast en een leeg krat bier’.

,,Het was een groot kippenvelmoment. Ik heb zoveel appjes met leuke reacties gekregen. Ook heb ik veel filmpjes gekregen die mensen vanaf de snelweg hebben gemaakt. Daarnaast werd er niet zelfden al geclaxonneerd als automobilisten of vrachtwagenchauffeurs amper de brug over de Skarster Rien over waren en de trekker zagen staan”, zegt Richard Jellesma van het Lean en ferhierbedriuw Jellesma uit Sint Nicolaasga.

Net als boeren uit heel Nederland ondersteunde Jellesma de actie op het Malieveld in Den Haag waarbij melk- en vleesveehouders, akker- en tuinbouwers en varkens- en kippenboeren de overheid duidelijk wilden maken: ‘Tot hier en niet verder’.

De druppel was het voorstel van D66 om de helft van de veestapel te halveren in de strijd tegen de uitstoot van stikstof. ,,Ik dacht: ‘Ik vlieg niet naar Den Haag, maar ik ga wel op de A6 staan’. Overigens dachten vrienden en collega’s dat ik letterlijk op de A6 zou gaan staan."

Lelystad Airport en F1 Zandvoort

De Sint Nykster kan er net als zijn collega’s niet bij dat wederom maatregelen op boeren dreigen te worden afgewimpeld.

,,Je hoort de overheid wel altijd over wat boeren uitstoten. Maar dat wij via onze gewassen en gras meer opnemen dan uitstoten, daar hoor je ze niet over. Daarnaast zijn er al zoveel regels waar wij aan moeten voldoen. Iedere keer komt het erop neer dat boeren ‘het maar moeten oplossen’. Terwijl Lelystad Airport en de Formule 1 in Zandvoort allemaal zomaar maar kan. Ik gun iedereen zijn pleziertje. Maar het kan niet zo zijn dat door een verkeerde beeldvorming heel Nederland op zijn kop staat en er geen huizen meer kunnen worden gebouwd en boeren wederom worden geraakt.”

‘Nederlandse regels’

Dat de verschillende typen boeren hun ongenoegen toonden noemt Jellesma bijzonder. ,,Als je bovendien een boer van zijn erf af krijgt en ook nog eens zoveel saamhorigheid voor elkaar weet te krijgen is dat wel bijzonder”, klinkt het cynisch.

Jellesma: ,,De Nederlandse overheid heeft bovendien haar eigen regels ten opzichte van andere landen. Als je bijvoorbeeld boer bent aan de Duitse grens mag je bij wijze van spreken niks. Terwijl een boer die honderd meter verderop in Duitsland zijn bedrijf heeft veel meer mag. In Den Haag hebben ze hun eigen willetje. Daar schuiven ze alles af op het bordje van de boeren. Wat boeren liever zien is dat Nederland veel meer EU-gericht is in plaats van Nederland gericht.”

Aanscherping

„Nu worden regels elke keer maar aangescherpt en kun je niet gericht investeren. Elke keer is er wel weer wat nieuws. Bovendien, als hier de veestapel gehalveerd moet worden zoals ze nu willen zal de veestapel in Oost-Europese landen groeien. Dat zag je eerder met de legbatterijkippen toen hier de regels werden aangescherpt. Terwijl in die landen het niet zelden erbarmelijk is gesteld met het dierenwelzijn. Hier zijn er allerlei eisen en in die landen die ook nog eens bij de EU horen niet. Ondertussen komen bijvoorbeeld hun eieren wel naar ons land.”

Zelf kocht Jellesma eerder al meerdere hectares grond. Niet alleen om als bedrijf veel stikstof te kunnen opnemen via de gewassen, maar ook om stront afkomstig van de dieren op uit te kunnen rijden. ,,In april 2015 eindigde het melkquotum zodat iedereen weer vrij kon melken. Drie maanden later kregen de boeren te maken met fosfaatrechten. Je werkt als boer ergens naartoe en krijgt het volgende weer op je bordje. Door de fosfaatrechten zijn bijvoorbeeld een hoop bedrijven op de schop gegaan, doordat ze net weer een investering hadden gedaan om aan andere regels te voldoen.”

Totale onvrede

Dat de boeren massaal naar Den Haag togen had dan volgens Jellesma niet alleen te maken met de huidige stikstofproblematiek.

,,Er is totale onvrede onder de boeren. De actie is in het leven geroepen door een groep boeren die een whatsappgroep hebben opgericht nadat in april een varkensboer in Boxtel werd belaagd door honderden activisten. Zij deden een oproep om naar Den Haag te gaan. Ik denk dat het een zeer geslaagde actie was. Normaal gesproken als mensen in de file staan balen ze. Nu stapten ze uit hun auto en kregen de boeren applaus.”

De reacties die Jellesma zelf kreeg voelen voor hem aan als een hart die hem onder de riem werd gestoken.

,,Ik stond er van 9.00 tot 12.00 uur en van 17.00 tot 18.30 uur. Om 20.30 uur ben ik er weer heen gegaan en heb ik de trekker in de richting van Lemmer neergezet. Ik had namelijk appjes gekregen dat er honderd trekkers aankwamen. Alleen werden zij ter hoogte van Lemmer van de weg geleid. Wel kwam er later nog een enkeling langs. Zelf had ik trouwens voor de actie zoiets van als je social media moet geloven is iedereen tegen boeren. Maar als je vervolgens diezelfde social media ziet op de actiedag dan sta je versteld van alle positieve reacties die boeren kregen.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)