Banden en velgen van twee auto's gestolen bij Auto Joure XL: 'Die hebben het vaker gedaan'

JOURE - Twee auto’s, keurig op bakstenen gezet en een kapotgeslagen camera: dat was een vreemd begin van de werkdag voor medewerkers van Auto Joure XL donderdagochtend.

‘Bedankt aan de personen die dit nodig vonden’, valt te lezen op de Facebookpagina van het autobedrijf. De wielen en velgen van twee occasions werden in de nacht van woensdag op donderdag gestolen en de bewakingscamera werd van de muur geslagen.

,,Die hebben het vaker gedaan”, zegt Jan Douwe Sierksma, medewerker van het autobedrijf. ,,De auto’s zijn keurig netjes op bakstenen gezet en aan de achterkant zijn ze zelfs nog iets extra opgehoogd. Je zou er een waterpas op kunnen leggen.”

Eén auto, een Volvo, was net binnen en stond in de wasstraat, klaar om gereed gemaakt te worden voor verkoop. De andere auto, een Mitsubishi, was juist net verkocht. ,,Die koper moet nog even wachten tot ik een nieuw setje banden heb”, stelt Sierksma.

Dat is niet het enige: door het wegnemen van de banden en omdat de auto’s op bakstenen zijn neergezet, is er schade ontstaan aan de remschijven.

Beloning en aanknopingspunten

Voor de persoon die het bedrijf naar de daders leidt, ligt een beloning van 1.000 euro klaar. ,,We hebben op de camera’s aan de voorkant van het pand wel een auto zien langsrijden en stoppen”, vertelt Sierksma. ,,Nu hebben wij natuurlijk verstand van auto’s, dus we konden zien wat voor auto het is.”

De auto stopte verderop en door de bosjes zijn de banden naar de auto gerold. ,,Er zijn sporen in de bosjes gevonden, loopsporen en bandensporen”, aldus Sierksma.

Het zijn aanknopingspunten, maar Sierksma heeft er een hard hoofd in. ,,Dit is een diefstal waar je niks aan kan doen. Dit soort lui doen dit zo ontzettend vaak, ze zijn getraind.”