Langweer haalt schipper Jaap Zwaga van de ‘Swan’ af

Jaap Zwaga is ontslagen als schipper van het Langweerder skûtsje. De resultaten vielen zo tegen dat de stichting niet verder wil met de roerganger.

Het bestuur van stichting Skûtsjes Doniawerstal, eigenaar van het Langweerder skûtsje Twee Gebroeders, heeft besloten de samenwerking met schipper Jaap Zwaga per direct te beëindigen.

De nieuwe stichtingsvoorzitter Dolf Collee kan kort zijn over waarom ze niet verder met hem willen: De tegenvallende prestaties van afgelopen kampioenschap. Zwaga werd jammerlijk laatste. ,,En hoé laatste”, voegt Collee toe.

Langweer zeilde 124 punten bij elkaar (nummer 13 Woudsend had 103 en kampioen Grou 36,7) en eindigde zeven van de elf wedstrijden laatste. ,,Vrij kansloos”, constateert Collee die ook de houding van schipper en bemanning hekelt. ,,Er kwam geen enthousiasme en ambitie van het skûtsje. Dat is niet goed voor Langweer. Daarom hebben we de knoop doorgehakt. Hoe triest ook.”

Tijdens het kampioenschap uitte Zwaga al zijn frustraties over de nadelige effecten van de zeilformule op ‘de Swan’. Hij baalt dat er de laatste jaren niets aan is veranderd. ,,It is jammer”, zegt hij over de breuk. ,,Ik ha trije jier lang de nekke útstutsen en no wurd ik ôfrekkene op resultaten, wylst we mei dizze formule noait in earlike kâns ha.”

Zwaga is nog maar kort schipper. In 2017 trad hij aan als opvolger van Johannes Meeter die overstapte naar het skûtsje van Huizum. In zijn eerste jaar als schipper stapte Zwaga met de Swan uit het kampioenschap uit onvrede over de gevolgen van de zeilformule voor het skûtsje. Zwaga werd dat jaar 13de en laatste (Joure was gediskwalificeerd). Ook in 2018 en dit jaar was de Twee Gebroeders hekkensluiter met een veertiende plek.