Open Monumentenweekend in Museum Joure

JOURE - Tijdens het Open Monumentenweekend op 14 en 15 september heeft Museum Joure beide dagen van 13 tot 17 uur een speciaal programma met als thema Plekken Van Plezier.

Hierin staat de Jouster Merke en de expositie De Kunst van het Genieten centraal. Sommige activiteiten zijn gratis, bij andere activiteiten kunnen bezoekers tegen gereduceerd tarief naar binnen.

Het Histoarysk Wurkferbân laat zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur een ca. 30-minuten durende film zien van de Jouster Merke. Nostalgische beelden van de jaren 1957 tot en met 2010, van kermisattracties die al niet meer bestaan, bekende standwerkers, schilderachtige straatartiesten en natuurlijk vele (oud)Jousters. Zaterdag is deze film te zien in It Kofjelokaal (entree gratis) en zondag op de studiezolder van het HWS (entreeprijs museum, dit weekend 50% korting).

De gloednieuwe expositie ‘De kunst van het genieten, nieuwe producten uit een andere wereld’ is beide dagen van 13.00 – 17.00 uur tegen gereduceerd tarief te bezoeken. Hier is te zien hoe in de 18e eeuw door de ‘rich and famous’ uitgebreid genoten werd van net geïntroduceerde producten zoals koffie, thee en tabak. Tijdens het Open Monumentenweekend is van 13.00 tot 17.00 het museum toegankelijk voor de helft van de normale prijs, voor volwassenen 3,75 euro i.p.v. 7,50 euro en voor kinderen 1,75 euro i.p.v. 3,50 euro. De entree is inclusief een kopje koffie of thee of een glas ranja.

Cor Crans, voorzitter Ned. Fed. voor Pijprokers, geeft zondag vanaf 15 uur een lezing over het immaterieel erfgoed De cultuur van het pijproken. Met de komst van tabak in de 17e, 18e eeuw ontstond een ware cultuur rond het pijproken, een ontwikkeling in tabakspijpen, soorten tabak en tabaksdozen. De pijp is bijna uit het straatbeeld verdwenen maar was eens een heel algemeen accessoire van voornamelijk de man. Ontdek de verhalen achter deze cultuur. Vooraf is gelegenheid om de expositie te bezoeken. De entreeprijs voor de lezing, inclusief het bezoek aan het museum èn een kopje koffie of thee is 3,75 euro voor volwassenen.

Programma Open Monumentenweekend buiten Museum Joure

Naast Museum Joure doen ook nog verschillende andere monumenten in de gemeente mee aan dit weekend. De toegankelijke monumenten zijn te herkennen aan de bekende geel-blauwe vlag.