Meimeringen | Onveilig fietsen

In het kader van minder CO2 uitstoot ga ik zoals altijd op de fiets. Ik rammel de straat uit. Overal gaten. Dan rijd ik naar de Piterstún om te kijken hoe die er voor staat.

Ook door de straten van plan west allemaal gaten in de weg en al slalommend en met een zere kont, kom ik aan. Als ik daar een kijkje heb genomen, fiets ik verder over de Korte Streek. Iedere toerist denkt dat het fiets- en autogebied daar wandelpad is blijkbaar, want ze lopen allemaal over de weg. Wordt dat nu bedoeld met het openbaar gebied zo inrichten dat mensen vanzelf hun snelheid beperken? Op een fiets ga je al niet zo snel, maar op deze manier kun je er beter naast gaan lopen. En bel je met je fietsbel, dan kijken ze je ook nog aan alsof je ze een oneerbaar voorstel doet.

Enfin, ik moet aan de andere kant zijn dus ik moet de brug over bij de slager. Je moet van goede huize komen om dat voor elkaar te krijgen. De weg op het Burgemeester Krijgerplein is te smal, aan de andere kant staan allerlei obstakels. Wat overblijft, is afstappen of over de stoep fietsen. En dat is voor de voetgangers dan weer zeer onveilig. Als de brug op is om boten door te laten, kun je het helemaal wel schudden. Dan kom je klem te zitten tussen die voertuigen (als je mazzel hebt) en de stalen obstakels die daar staan. Heb je pech dan lig je onder zo´n auto. Afstappen dan maar en verder met de fiets aan de hand. Voor de brug weer opstappen en dan even verderop bijna met je wiel in zo´n goot terecht komen. Fietsen naar het strand gaat het eerste deel ook moeilijk. Ook daar allemaal stukken uit de weg. Alleen het fietspad daar ligt er mooi bij en is goed begaanbaar. Maar als je ongeveer bij de kruising bent naar de brug in de Rondweg en er staat enigszins wind dan moet je oppassen dat je door de bulten zand op het pad niet onderuit gaat.

Fiets je naar Lemstervaart dan is de situatie niet veel anders. En dat geldt ook voor veel straten in oud Lemmer. Of we dat even op een kaartje aan willen geven, vraagt de gemeente. Een grote rode stip van Lemmer maken dan maar. En volgens mij kun je als ambtenaar met 1 fietsrondje al zien hoe het zit. Maar nee, daar is weer een (duur) onderzoek voor nodig.

Meisje (www.meisjelemmer.blogspot.com