'Friese' rubberboot vaart Engels strand op, vermoedelijk met illegale immigranten

Een groep van zes mannen en twee vrouwen is zondagochtend in een rubberboot met een Friese vlagpatroon het strand van het Engelse Hastings opgevaren. Ze waadden het strand op en renden richting het centrum van Hastings, zo meldt de Britse krant The Sun.

Volgens de krant gaat het vermoedelijk om illegale immigranten. De boot werd met peddels en motor en al achtergelaten op het strand, terwijl de groep zich in verschillende richtingen verspreidde.

Het bootje komt oorspronkelijk bij de - voor zover bekend - enige verkoper van de Friese rubberboot, rubberbotenonline uit Joure, vandaan. Maar verkopen naar het buitenland hebben ze recent niet gehad, vertelt Niels IJben, mede-eigenaar van het bedrijf.

,,We verkopen wel veel aan Duitse toeristen, die vinden dat leuk om dan als aandenken te hebben”, vertelt IJben. ,,En we krijgen ook wel eens foto’s van één van onze bootjes die bijvoorbeeld op Aruba ligt, maar in deze omstandigheden hebben we er nog nooit eentje gezien.”

‘Totaal niet geschikt’

Het bootje, dat verkocht wordt als vierpersoons vaarmiddel, gevuld met acht personen op een wilde Noordzee. ,,Ik moet er niet aan denken”, stelt IJben. ,,Dat is natuurlijk niet hoe we willen dat onze boot gebruikt wordt. Die bootjes zijn totaal niet geschikt voor een oversteek op zee.”

IJben vermoedt dat de boot in het bezit van de eigenaren is gekomen via de tweedehandsmarkt. ,,We verkopen deze boten nu zo’n tien jaar, dan zijn er al best wat in omloop. Ieder jaar verkopen we er rond de honderd, dus dat tikt wel aan.”