7500 mensen zijn wel genoeg: bezoekersstop bij Ballonfeesten Joure

De 34ste editie van de Ballonfeesten in Joure is gratis - en dat heeft de organisatie geweten ook. Vrijdagavond was het zelfs zo druk, dat de toegang tot de Nutsbaan - waar de ballonnen opstijgen - even op slot ging.

Om ongeveer half acht 's avonds, stegen vanaf woensdag tot en met zaterdagavond 35 heteluchtballonnen op, die voor een mooi spektakel zorgen. Honden, een motor van 37 meter hoog en 46 meter breed, een colafles en Ronald McDonald; er is van alles te zien.

Dit jaar is de toegang gratis, voor het eerst. De organisatie wilde meer mensen naar het terrein trekken, waar ook van alles te doen is. Het leidde vooral vrijdag tot een enorme stroom bezoekers. Het was zelfs zo druk, dat de poorten even op slot gingen. ,,No, rin ik no hielendal dat ein hjir nei ta, en dan kin ik der net yn'', bromde een oudere vrouw.

Maar vooraf was afgesproken dat er maximaal 7500 bezoekers het terrein op mochten. Kort na half acht was dat aantal al bereikt. Meer mensen binnen laten ,,is niet verantwoord met het oog op de veiligheid'', zegt Erwin Bethlehem van de organisatie. Pas wanneer er mensen zouden vertrekken, mochten er weer nieuwe bij.

Er werd nog wel een groep toegelaten, die al voor de poort stond. ,,Ja, hjir foar de karavan is noch wol wat plak'', stuurde een beveiliger de mensenmassa aan.

Bezoekers die niet naar binnen konden, werden door de organisatie op andere zichtlocaties gewezen. Onder andere langs viaducten stonden nog honderden auto's. Bethlehem: ,,We hopen op deze manier teleurstelling te voorkomen.''