Naast colafles en Vincent van Gogh is pilote uit Dubai publiekstrekker bij Ballonfeesten

De Ballonfeesten in Joure hebben vanaf woensdag een interessante publiekstrekker. Ballonvaarder

De Ballonfeesten in Joure hebben vanaf woensdag een interessante publiekstrekker. Ballonvaarder Edgora McEwan uit Dubai kiest dan het luchtruim vanaf de Nutsbaan. McEwan is de eerste pilote uit de Verenigde Arabische Emiraten.

,,Dat is wol de meast bysûndere piloate dy't wy hjir hân hawwe'', zegt woordvoerder Arjen Visser van de Ballonfeesten. De organisatie kwam met de vrouw in contact via een ballonvaarder uit Joure, die 's winters naar Dubai trekt om daar te varen. De Jouster leerde McEwan daar kennen en vroeg haar of ze wilde meedoen. Dat wilde ze graag.

McEwan neemt haar eigen ballon niet mee het vliegtuig in, dat zou logischerwijs veel te veel kosten. Ze vaart met een Nederlandse ballon, van Greetzz.

De van oorsprong uit Oezbekistan afkomstige McEwan is getrouwd met Adam McEwan, die een aantal jaren geleden een bedrijf voor luchtballonvaarten kocht. Edgora McEwan vond het zo interessant, dat ze haar licentie wilde halen. ,,Na mijn eerste vlucht heeft het twee jaar geduurd voor ik het certificaat had'', aldus McEwan tegenover Robb Report. ,,Ik wist dat ik de eerste vrouwelijke piloot in Dubai zou zijn, toen ik begon met de training. ,,Dat was een geweldig gevoel.''

De Ballonfeesten zijn dit jaar voor het eerst gratis, om het toegankelijk te maken voor iedereen. Een kaartje voor een avond kostte voorheen soms 7,50 euro per persoon, al verschilden de prijzen per dag. Visser: ,,As je dan as gesin nei it feest sille, dan is dat hast net te dwaan mei in krappe beurs.'' Volgens hem is het missen van de entreegelden geen onoverkomelijk probleem voor de organisatie. ,,Wy ha goeie sponsoaren.''

In totaal zullen 35 luchtballonnen opstijgen (het weer lijkt goed te worden), met naast Nederlandse vaarders ook piloten uit Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Portugal. Twee honden een grote colafles en Ronald McDonald zijn nieuw in de ballonnencollectie.

De colafles.