Rechter gunt vrouwen die bij zes winkels stalen laatste kans: één week cel

Twee vrouwen uit Drachten (36, 37) die in augustus vorig jaar bij maar liefst zes winkels in Joure diefstallen pleegden, zijn vrijdag door politierechter Gustaaf Wijnands veroordeeld tot celstraffen van een week.

De officier van justitie had voor beide verdachten 12 weken cel geëist. De vrouwen hebben zich vaker schuldig gemaakt aan winkeldiefstallen: in november 2016 kregen ze allebei een werkstraf, omdat ze ruim een jaar daarvoor bij vier winkels in Burgum spullen hadden gestolen.

De 37-jarige zag volgens de reclassering het foute van haar handelen niet in. Ze had weinig geld en vond dat ze daardoor het recht had om te stelen. De jongste verdachte had twee kinderen bij zich toen ze de diefstallen pleegde. Voor de officier was de maat vol, maar de rechter gunde het tweetal een laatste kans.

Bovenop de week celstraf legde de rechter 50 dagen voorwaardelijk op met een proeftijd van drie jaar. De Drachtsters werden onder toezicht van de reclassering geplaatst. Ze moeten zich laten behandelen en ze moeten trainingen volgen.