Rechter gunt verslaafde Jouster een tweede kans

Een 35-jarige Jouster die twee weken geleden terechtstond voor een reeks diefstallen, krijgt van de rechtbank in Leeuwarden de kans om een positieve draai aan zijn leven te geven.

De Jouster heeft meerdere (rubber-)boten gestolen, een woninginbraak gepleegd, gereedschap gestolen uit een schuurtje en, samen met zijn vriendin, een winkeldiefstal gepleegd. Toen hij werd aangehouden had hij politiemensen beledigd en bedreigd. De man zei twee weken geleden dat hij moest stelen om te overleven. Hij was verslaafd aan drank en drugs en hij had geen inkomen.

In behandeling

Volgens eigen zeggen is hij sinds 1 februari ‘clean’. Ruim een maand later kon hij terecht in een afkickkliniek in de buurt van Rotterdam. Hij voelt zich daar thuis en wel zich daar zelfs vestigen als hij is uitbehandeld.

Overeenkomstig de eis van de officier van justitie legde de rechtbank een celstraf op die gelijk is aan het voorarrest, dat duurde 34 dagen. Verder kreeg de Jouster een voorwaardelijke gevangenisstraf van 11 maanden met een proeftijd van drie jaar. Hij moet de behandeling afmaken en gedurende de proeftijd mag hij geen alcohol of drugs gebruiken.

Na de behandeling komt de Jouster terecht in een begeleidingstraject. Hij moet aan een viertal gedupeerden in totaal ruim 1600 euro betalen.