Vijf sporters naar Rusland voor International Childrens Game

Joure - Vijf kinderen uit De Fryske Marren zijn maandag samen met hun begeleiders naar Rusland vertrokken voor deelname aan de International Childrens Game (ICG). Wethouder Sport en vertegenwoordiger van de delegatie, Jos Boerland, gaat ook mee op reis.

Kinderen en begeleiders

Brecht Haaijes (14) en Birthe van Brummen (14) doen mee aan het onderdeel beachvolleybal. Frida Pafforaad (15), Kristin Vernes (15) en Joey Lammers (14) gaan zwemmen. Trainer-coaches Nynke Hilverda (zwemmen) en Martijn Weltevreden (beachvolleybal) begeleiden de jeugd.

In het gemeentehuis werden de kinderen maandagochtend eerst toegesproken door burgemeester Fred Veenstra. Daarna volgde de ‘bordesscene’. Dinsdag zijn ze vertrokken. De spelen zijn van 9 tot en met 14 juli. Het is de 53e International Children’s Game. Gemeente De Fryske Marren (voorheen Skarsterlân) doet voor de 18e keer mee.

Naar Rusland

Het is een hele reis om in Rusland te komen: Joure-Ufa is een afstand van 3.956 km, waar ze ongeveer 12 uur, inclusief tussenstop in Moskou, over vliegen. Het is de eerste keer dat de Games in Rusland plaatsvinden. Hier worden dit jaar 1200 atleten verwacht uit 30 verschillende landen en 85 steden. De delegatie uit De Fryske Marren is niet de enige uit Nederland; ook Alkmaar doet ieder jaar mee. De Fryske Marders vallen op: ieder jaar lopen ze tijdens de openingsceremonie op klompen.

Ontstaan

De eerste editie van de ICG vond plaats op 5 juni 1968 in Slovenië. Professor Metod Klemenc wilde na de Tweede Wereldoorlog laten zien omgang met elkaar op basis van wederzijds begrip, tolerantie en respect de vrede het meest gediend is. Dit wilde hij bij jongeren promoten door het verkondigen van de Olympische idealen en het uitoefenen van sport. Negen destijds Oost-Europese steden deden mee aan de eerste spelen.

Sinds die tijd hebben zo’n 115.000 kinderen uit meer dan 400 steden in 75 verschillende landen aan de Spelen deelgenomen. Deze Internationale Kinderspelen zijn de grootste sportbijeenkomst voor jongeren ter wereld en zijn erkend door het Internationale Olympisch Comité. De Fryske Marren heeft in de afgelopen 18 jaar aan verschillende onderdelen meegedaan zoals basketbal, tennis, zwemmen, voetbal en zeilen.

Lange voorbereiding

De groep heeft de laatste maanden hard getraind. Ook in Ufa is er nog tijd voor training, voorafgaand aan de twee wedstrijddagen. En misschien op de derde dag de finale. Na de slotcceremonie is de terugreis. De groep wordt zondagavond rond 19.30 uur terug verwacht in Joure.