De Ontmoeting: Peter Spies

LEMMER - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Peter Spies aan het woord. Peter neemt na 34 jaar als trainer afscheid van Pegasus Lemmer.

Wie ben je?

,,Mijn naam is Peter Spies, ik ben 68 jaar, ik woon in Koudum, kom oorspronkelijk uit Brabant en ben als turnleraar door heel Friesland werkzaam. Beroepsmatig ben ik al bijna 50 jaar turntrainer waarvan onder andere 34 jaar bij Pegasus Lemmer.”

Hoe ben je bij Pegasus Lemmer terechtgekomen?

,,Op advies van een tante van een andere trainster van Pegasus. Dat was toen nog KEV. Vier jaar geleden is KEV gefuseerd met DOS tot Pegasus. Ik ging naar KEV om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Bij verschillende verenigingen in Friesland ben ik trainer geweest. Toen ik uit Brabant verhuisde naar Friesland, ben ik bij een vereniging in Koudum en de Evenwichtsbalk in Balk begonnen. 34 jaar geleden kwam de mogelijkheid om bij KEV te komen en die uitdaging ben ik toen aangegaan.”

Aan wie gaf je les?

,,De meeste ervaring heb ik bij de selectieploeg meisjes en dames. Vroeger heb ik ook wel jongens getraind en ik heb ook kleuters lesgegeven, maar het grootste gedeelte van mijn carrière gaf ik training aan meisjes- en damesploegen die klaargestoomd moesten worden voor wedstrijden. De laatste jaren gaf ik bij Pegasus ongeveer achttien uur per week les. Ik denk dat ik de afgelopen jaren wel honderden leerlingen les heb gegeven”

Hoe kijk je terug op de afgelopen 34 jaar bij Pegasus?

,,Enorm prettig. We hadden ook altijd een enorm prettige manier van samenwerken. Je moet soms streng zijn, maar het was wel met respect naar de leerlingen toe en op die manier had ik ook respect van de leerlingen naar mij toe en naar mijn assistent-trainers. Deze prettige manier van werken met elkaar, resulteerde soms in onmogelijke resultaten. Onze turnsters turnen ook op landelijk niveau en daar hebben ze vaak concurrenten die meerdere uren in een permanent ingerichte turnhal trainen. Toch presteerden de meisjes dusdanig dat ze boven die turnschoolleerlingen uitkwamen op bepaalde momenten. Afgelopen seizoen werd Febe Heeres Fries Kampioen in de categorie derde divisie jeugd E. Ze was in haar categorie de enige turnster uit Friesland die zich gekwalificeerd had via de halve finale voor de finale van de kampioenschappen. Dat zijn prestaties, dat komt door heel fijn met elkaar te trainen. En ook door medewerking van de gemeente en de sporthalbeheerders, we hebben goed materiaal.”

Heb je vroeger zelf ook veel geturnd?

,,Ja, ik was vroeger lid van gymnastiekvereniging PSV in Eindhoven. Maar daar was ik niet een van de betere, een van de mindere. Door gebrek aan het kunnen, ben ik overgestapt naar het assisteren van meisjes- en damesturnen. Ik heb van mijn 7e tot en met mijn 15e geturnd. Daarna moesten we op hoog rek turnen en allemaal moeilijke fratsen uithalen, daar was ik te bang voor. Dat kon ik niet. Vandaar de overstap naar trainerschap.”

Waarom stop je bij Pegasus?

,,Financieel werd ik te duur voor de vereniging. 28 juni huldigen we de kampioenen en daarna wordt er afscheid van mij genomen. Met ingang van 1 augustus kom ik onder contract bij S.H.E.L.L. Oudehaske. Daarnaast ga ik op woensdagavond een volleybalploeg training geven en in november, december en in januari ga ik bij GVL in Leeuwarden een zwangerschapsverlof oplossen van een collega. Turntrainer is een mooi beroep. Ik ben nu 68 en mag formeel al lang stoppen met lesgeven, maar omdat ik het nog zo leuk vind, er veel plezier in heb en het lichamelijk nog aankan, ga ik er mee door.”

Mieke van Veen