Phiene Heeres Fries kampioene turnen

Lemmer - In het weekend van 18 en 19 mei waren op twee verschillende plaatsen turnsters van Pegasus actief.

In Sneek werden de Friese kampioenschappen groep 2 georganiseerd. In Vianen de Nederlandse kampioenschappen meerkamp en toestel finale 3e divisie.

In Sneek kwamen de jongste turnsters aan bod welke zich via twee voorronden zich hadden geplaatst voor de provinciale titelstrijd. Een prestatie op zich om bij de besten van Friesland te horen. Namens Pegasus-Lemmer kwamen 8 meisjes in 6 verschillende categorieën in actie. In de eerste wedstrijd mocht Kaylee de Boer haar kunnen tonen. Als instapper – D3 turnde zij een stabiele wedstrijd. In wedstrijd twee gingen Lisa Prins en Phiene Heeres ( respectievelijk pré instap 1 en 2 op D2 niveau ) de strijd aan. Lisa turnde in wezen een prima wedstrijd maar was alleen op vloer alleen de weg even kwijt en moest mondeling even geholpen worden. Phiene liet zijn een allrounder te zijn en excelleerde vooral op balk en vloer wat in de eindrangschikking haar de Friese titel op leverde. Mirthe Janssen en Mara Jansen kregen in wedstrijd drie de kans om hun prestaties te laten zien. Beide instap D2 turnsters mogen niet ontevreden zijn over hun prestaties. Enkele missertjes maakten een hoge klassering onmogelijk. Tijdens de laatste wedstrijd mochten Fleure van Kesteren ( pré instap D5 ), Fardau Tuinier en Maren Opperdijk ( pré instap 2 D2 ) hun wedstrijd turnen. Fardau werd knap derde op vloer.

Vianen was de plaats waar de Nederlandse kampioenschappen 3e divisie werden georganiseerd. Op zaterdag onder andere de finale voor de jeugd N4 turnsters. Febe Heeres was de enige turnster uit Friesland welke zich voor deze meerkamp finale had gekwalificeerd na 2 noordelijke voorronden en de halve finale. Eigenlijk was de prestatie al gemaakt, door de kwalificatie voor het kampioenschap behoor je bij de 36 besten van Nederland. De 12 jarige turnster van Pegasus turnde een prima wedstrijd. Op zondag werden de toestel finales geturnd. Om daaraan te mogen deelnemen moest de turnster bij de drie hoogstens tijdens de halve finale horen. Totaal konden slechts 9 turnsters zich plaatsen voor de toestel finale. Febe Heeres en een turnster van V.& K. Leeuwarden hadden zich als enige Friese turnsters zich geplaatst voor de toestel finale bij sprong. Bij dit onderdeel bleken de minimale verschillen bijzonder klein. Febe bleef 0.22 punten achter op de bronzen medaille. Jules Sprangers ( jeugd E ) had zich ( als enige uit Friesland ) ook gekwalificeerd voor de sprong finale. Ook zij had 0.3 punten te kort om voor een medaille plaats in aanmerking te komen.

Met de resultaten van het afgelopen weekend mogen de turnsters en trainersgroep tevreden zijn.

Peter Spies