Foto’s | 24ste editie Iepen Frysk Kampioenskip Sloeproeien

Lemmer - Voor 24ste keer hield watersportvereniging Zevenwolden zaterdag het Iepen Frysk Kampioenskip Sloeproeien (IFK) in Lemmer.

Bijna negentig teams gingen de strijd met elkaar aan. Start en finish van de 22,8 kilometer lange roeiwedstrijd was bij het clubgebouw van de Zevenwolden langs de Zijlroede.

De race staat bekend als één van de zwaardere in een landelijke reeks. Daarbij is deze IFK-sloeproeiwedstrijd in Lemmer altijd op de zaterdag twee weken voor Hemelvaart. Hierom staat de krachtmeting ook te boek als oefenwedstrijd voor de HT-race, de ‘Koninginne-tocht’ van het sloeproeien.

GIA Rutten

Ook beide damesteams en het herenteam van GIA Rutten verschenen aan de start van de 24ste editie. ,,Het voelt voor onze roeivereniging als een thuiswedstrijd, het hele jaar door wordt er hard getraind op het IJsselmeer en de Brekken. We hebben ons dan ook goed kunnen voorbereiden op deze wedstrijd. Toch viel het ons zwaar. Het zonnige weer was voor de supporters langs de route zeer aangenaam, wat er voor zorgde dat we dit jaar flink werden aangemoedigd langs de route, maar voor de deelnemers was het erg warm.”

Met een tijd van 2:52:22 kwam de Gia Light over de finish, wat goed was voor een 8ste plaats in het klassement, het Zusje eindigde als 11de in de hoofdklasse met een tijd van 3:03:55 De heren van de Razende snol werden 17de in hun klasse met een roeitijd van 2:26:58.

Lyts Leeuwke Lemmer

Het Lyts Leeuwke uit Lemmer verscheen ook aan de start. ,,We zijn direct aan de beurt in de 2e start. Een lange loodzware race. We beginnen goed, met meer dan 8 kilometer per uur, dus dat voelt lekker. Maar de warmte, het water, de stroming, geen wind; de boot is zwaar om op gang te houden.”

Na 3 uur en 17 minuten komt de sloep uit Lemmer over de finish. Dit is goed voor een tiende plaats in het klassement.

L8 Lemmer

De heren van de L8 mochten om 12.48 starten. ,,De eerste vijfkilometer werden met een gemiddelde van 8,8 kilometer per uur afgelegd. Echter door stroming en wind zakte dit gemiddelde hard in. Toch werden enkele concurrenten van vorig jaar (lees de Wetter Fretter en de Huysman) in gehaald en (ruim) achter ons gelaten."

Na 2 uur, 45 minuten en 36 seconden kon er worden gefinisht. Dit resulteerde in een 22e plaats van de 25 deelnemende sloepen in de 1e klasse. ,,Toch kon er worden teruggekeken op een zeer goede wedstrijd, met de snelste tijd ooit door de heren geroeid."