Ingezonden brief | Roekenoverlast aan de Melkweg in Lemmer

Ik ben met mijn gezin inwoner van Lemmer en woon met veel plezier sinds een driekwart jaar in de nieuwbouwwijk Tramdijk-Oost. Sinds we hier wonen komen we erachter dat er op de Melkweg midden tussen de woonwijken een Roekenkolonie nestelt. Deze dieren zijn beschermt door de Faunawet en daar mag men helaas niks tegen doen!

 
 
De Roeken die op meerdere plekken(o.a begraafplaats) in Lemmer zitten bezorgen de inwoners overlast in de vorm van lawaai, poep op auto's,huizen en zonnepanelen enz. Ik constateer zelf dat de gemeente regelmatig de straten laat reinigen ivm de poep. Onze nieuwe huizen en auto's ziiten dan ook regelmatig onder de poep door de Roeken. Dit beeld zien we in de hele wijk terug. Ook zijn de zonnepanelen vaak besmeurd met poep.
 
Sinds de kap van de bomen aan de rondweg in Lemmer en de werkzaamheden aldaar zijn de Roeken uitgeweken naar bomen dieper de woonwijken in.
 
Ik vraag me dan ook af in hoeverre een gemeente voor zijn bewoners niet verplicht is tot handhafing of duuurzaam beheer omdat dit een structureel probleem is wat elk jaar erger wordt? Het kan toch niet zo zijn dat dieren beter beschermd worden dan de mens en die het recht hebben de leefvreugde te verpesten van zijn inwoners! Bovendien wordt de burger op extra kosten gejaagd om hun woningen extra te laten reiningen. Dit geldt ook voor de gemeente die m.i. beter dit geld aan de bestrijding of beheer van de Roeken kan uitgeven. 
 
Ik hoop dat de gemeente gaat inzien dat dit toch een serieus probleem aan het worden is waar ze niet omheen kunnen. 
 
 
Joost Fokkema