Leerlingen De Wynbrekker wonen Nationale Kinderherdenking in Madurodam bij

OOSTERZEE - Basisschool De Wynbrekker uit Oosterzee mocht afgelopen 4 mei op uitnodiging van Madurodam de Nationale Kinderherdenking bijwonen. Zij mochten tussen duizenden kinderen uit heel Nederland Friesland vertegenwoordigen.

Met het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld is Madurodam een logische plek om het besef door te geven aan de toekomstige generatie van Nederland. Het is opgericht als levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro, die zijn leven gaf voor vrijheid.

Met een flinke reis vanuit Oosterzee voor de boeg begon de dag vroeg. In de middag was er eerst ruimte om een bezoek te brengen aan het attractiepark. De leerlingen hebben met volle bewondering door de miniatuurstad heen gewandeld. Meest herkenbaar voor deze kinderen was het Woudagemaal uit Lemmer.

Gekleed in het wit hebben de kinderen vervolgens in de avond samen met duizenden andere kinderen de herdenkingsdienst op het voorplein van Madurodam bijgewoond. Tijdens deze herdenking speelden kinderen de hoofdrol.

Optredens met zang, dans en theater maakten een diepe indruk en thema's als 'leven in vrijheid' gingen opeens bij hen leven. Na het taptoe-signaal op de trompet werd er twee minuten lang stilgestaan waarna de avond werd afgesloten met een bijzonder kinderdefilé door Madurodam. Hierbij mochten alle kinderen een witte roos leggen bij het oorlogsmonument.

Laat in de avond arriveerde de bus weer bij De Wynbrekker. Er klonk een eensgezind geluid uit de monden van de kinderen: ‘Wat een indrukwekkende dag!’ De leerlingen van De Wynbrekker hebben er een bijzondere herinnering bij.