24ste Fries kampioenskip Sloeproeien in Lemmer

Lemmer - Voor de keer 24ste keer houdt watersportvereniging Zevenwolden op 18 mei het Iepen Frysk Kampioenskip Sloeproeien (IFK) vanuit Lemmer.

Zo’n 80 teams gaan deze strijd met elkaar aan. Start en finish van de 22,8 kilometer lange roeiwedstrijd zijn bij het clubgebouw van de Zevenwolden langs de Zijlroede. De race staat bekend als één van de zwaardere in een landelijke reeks. Daarbij is deze IFK-sloeproeiwedstrijd in Lemmer altijd op de zaterdag twee weken voor Hemelvaart. Hierom staat de krachtmeting ook te boek als oefenwedstrijd voor de HT-race, de ‘Koninginne-tocht’ van het sloeproeien. Die befaamde oversteek van Harlingen naar Terschelling is standaard veertien dagen later. Dit motiveert vele bemanningen om ook in Lemmer weer eens alles uit de kast te halen.

Nationale krachtmeting

Sloeproeien wint als stoere sport aan populariteit. Dat is ook te merken aan de groeiende deelname aan dit Iepen Frysk Kampioenskip Sloeproeien. Zo doen veel landelijke teams eraan mee. De bemanningen roeien namelijk niet alleen voor de Friese beker. Hun prestaties in Lemmer tellen ook mee voor het Nederlands Kampioenschap in alle klassen voor vrouwen en mannen, dus hoofd- en eerste en tweede klasse van de Federatie Sloeproeien Nederland (FSN). Maar hoe dan ook, dit IFK-sloeproeien is een mooie uitdaging voor menige roeiploeg.

Route

De wedstrijd start om 12.30 uur aan de Zijlroede bij het Clubgebouw van WSV de Zevenwolden, Plattedijk 2 in Lemmer. Vanaf circa 15.00 uur is daar ook de finish. Het traject loopt via de Zijlroede naar de Groote Brekken, die op en neer wordt geroeid. Dan gaat de route door de polders tussen Lemmer en Sloten, met als spectaculair hoogtepunt de brug over de Lange Sloot, in de Brekkenpolder. Daar moeten de roeiers remmen en opnieuw kracht zetten. Richting finish varen de roeiers daarna nogmaals via de Brekken.

Spottersplaatsen

In de Brekkenpolder, ten noorden van Lemmer, bij de Rengersbrug/Doraweg langs de Lange Sloot. Hier passeren de roeiers tussen 13.30 en 13.45 uur. Later komen ze ook nog langs bij het fietspontje aan het eind van de Doraweg.

Start en finish vanaf de openbare oevers langs de Zijlroede en het clubgebouw van de Zevenwolden. Wie daar wil kijken, kan het beste de auto ‘achteraan’ parkeren op de ‘IJsbaan’, het grote parkeerterrein bij het strand van Lemmer.

Kijk voor meer informatie op de website of op Facebook.