Fitte senior is 95 jaar geworden

Lemmer - Jan Aukema uit Lemmer is 20 april 95 jaar geworden. Opvallend: de senior is hartstikke fit. Aukema fietst dagelijks zijn rondjes, rijdt auto en speelt biljart.

Jan Aukema vierde zijn 95ste verjaardag in Sport Hotel Iselmar in Lemmer samen met 27 familieleden.

Actief

Aukema woont nog altijd op zichzelf. Zijn zoon Auke Aukema is trots op zijn vader. ,,Ook al is het voor ons best gewoon, je weet dat het bijzonder is dat mijn vader nog zo actief is. Hij zit niet stil en staat midden in het leven. Hij is niet achter de geraniums gaan zitten.’’

Autorijden

Jan Aukema heeft zijn hele leven in de transport gewerkt. Op zijn veertiende reed hij al met de vrachtwagen van Lemmer naar Sneek. Het autorijden is een grote liefde gebleven.

Oldtimers

Hij rijdt nog veel en vaak rond in een van zijn oldtimers. Deze zijn ieder jaar weer te bewonderen zijn onder de Lemster Toer tijdens ‘Nazomeren in Lemmer’. Tijdens het Dickensfestijn was hij wederom bereid om een van zijn Oldtimers bij het voormalig postkantoor te stallen en zo op zijn manier mee te werken aan iets wat Lemmer promoot. Ook heeft hij zich dit jaar opnieuw aangemeld voor de jaarlijkse Oldtimer Elfstedentocht. Tot zijn 86ste legde hij de 240 kilometer 25 maal af op de fiets.

Biljarten en fietsen

Verder stapt hij bijna dagelijks op zijn fiets om zijn wedstrijden te gaan spelen in de biljartcompetitie in het Dienstencentrum Senioren. Ook wanneer hij niet hoeft te spelen is hij daar vast en zeker te vinden. Dat fietsen nog altijd een grote passie is, blijkt uit het feit dat hij dagelijks tussen de 15 en 20 kilometer fietst. ,,Ik voel me daar gewoon goed bij, zegt mijn vader dan’’, gaat zijn zoon verder. ,,Familie vroeg laatst wat zijn geheim was. ‘Rond mijn veertigste stoppen met roken veel bewegen’, was zijn antwoord.’’

Brenda van Olphen