Koningsdag wordt buiig en fris

Regio - Voor Koningsdag ziet de weersverwachting er niet gunstig uit. Het wordt buiig en er staat vrij veel wind. Met maxima van 12-13 graden in de kustprovincies en 14 graden in het midden, zuiden en oosten is het bovendien relatief koud. Ook tijdens Koningsnacht komen een paar buien voor. De temperatuur in de nacht ligt rond 8 graden.

Koningsdag start zaterdag wisselend bewolkt en op veel plaatsen droog. In het oosten en noorden kan een deel van de ochtend nog vrij zonnig verlopen, maar vanuit het westen raakt het bewolkt en neemt de kans op regen snel toe. De kans is groot dat de dag verder in vrijwel het hele land ronduit buiig verloopt, maar met wat geluk zijn er in de middag ook droge perioden en zien we af en toe de zon. Het noorden en westen hebben 's middags wat grotere kansen op relatief gunstig weer dan het zuiden en oosten.

Een groot deel van de dag waait de wind uit het zuidwesten tot westen. Eind van de dag draait de wind naar noordwest. Landinwaarts is de wind meestal matig van kracht. In de kustgebieden is de wind (vrij) krachtig, 5-6 Bft. Ook is bij buien kans op windstoten. In het westen en noorden wordt het slechts 12-13 graden. In het midden, zuiden en oosten kan het 14 graden worden. Hiermee is het relatief koud. Middagtemperaturen van 14-17 graden zijn eind april gebruikelijk.

Ook buien tijdens Koningsnacht

Ook vrijdagavond (begin Koningsnacht) trekt een aantal buien over het land. In de nacht is het overwegend droog. Heel koud wordt het niet. De minimumtemperatuur ligt rond 8 graden. Daarbij waait een matige, aan de westkust (vrij) krachtige, wind uit het zuiden tot zuidwesten.

Vorig jaar redelijk weer na frisse nacht

Vorig jaar startte Koningsdag fris. Tijdens Koningsnacht koelde het landinwaarts af naar 2-4 graden. Overdag bleef het op de meeste plaatsen droog. In het oosten en zuidoosten was het beduidend zonniger dan in het westen. De maximumtemperatuur varieerde van 12 graden in het noordwesten tot 19 in Maastricht. In de Randstad werd het circa 15 graden.

Koningsdag wacht nog op warmte

Sinds 2014 vieren we Koningsdag op 26 of 27 april. Van warm weer is nog geen enkele keer sprake geweest en dit jaar lukt dit zeker ook niet. De top-10 van warmste koninklijke feestdagen wordt nog zeker een jaar volledig bezet door Koninginnedagen. 

De allerwarmste koninklijke feestdag beleefden we in 1993. Op de Koninginnedag, van 30 april 1993, werd het in De Bilt zomers warm met een maximumtemperatuur van 26,9 graden.

Dit bericht online: nieuws.weeronline.nl/24-4-2019-zo-buiig-en-fris-wordt-koningsdag