Plofkraak Lemmer: rechtbank wil nader onderzoek naar iPhone-filmpje

Leeuwarden - De Leeuwarder rechtbank heeft dinsdag nog geen vonnis gewezen in de plofkraak bij de Poiesz in Lemmer, op 16 mei 2017. De rechtbank gelastte nader onderzoek naar een filmpje waaruit zou blijken dat een 27-jarige Urker ergens anders was op het moment van de plofkraak.

De Urker stond twee weken geleden samen met een 22-jarige inwoner van Lemmer terecht. Het tweetal zou volgens het Openbaar Ministerie (OM) verantwoordelijk zijn voor de plofkraak op de geldautomaat van de Rabobank, in de buitenmuur van de Poiesz supermarkt aan de Verlaet in Lemmer. Bij die kraak werd 130.000 euro buitgemaakt.

Getuigen zagen twee mannen op een scooter wegrijden. Lange tijd waren de daders spoorloos, tot in september 2017 zich een getuige bij de politie meldde. De man kwam met gedetailleerde informatie over de verdachten. Hij werd twee weken geleden ook op zitting gehoord. Toen zwakte hij zijn verklaring behoorlijk af, hij beweerde dat hij bij de politieverhoren onder druk was gezet.

De verdachten, ze waren beide niet aanwezig bij de behandeling van de zaak, ontkenden. Aan de hand van een filmpje dat was opgenomen met de iPhone van de Urker kon volgens diens advocaat bewezen worden dat de verdachte op het tijdstip van de plofkraak thuis was. De rechtbank gelastte nader onderzoek naar dit filmpje. Het is nog niet bekend wanneer de zaak weer op agenda van de rechtbank komt te staan.

Renze van der Sluis