De Ontmoeting: Nuweland

OOSTERZEE-BUREN - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week zijn Anke en Wiebren Bergsma aan het woord. Zij openden twee jaar geleden galerie Nuweland in Oosterzee-Buren.

Wie zijn jullie?

,,Wij zijn Anke (34) en Wiebren Bergsma (36). Onze galerie Nuweland openden we eind april 2017 in Oosterzee-Buren. We zijn nu bijna twee jaar verder. Het idee hiervoor is ontstaan in Zuid-Afrika. Toen we nog in Kaapstad woonden. Anke had eerder stage gelopen in Zuid-Afrika en was erg onder de indruk van het land. Zij wilde altijd graag terug voor een langere periode. Nadat wij getrouwd waren, zijn we naar Kaapstad gegaan. Anke om daar te wonen en werken en Wiebren heeft daar zijn filmstudie gedaan aan de filmacademie.”

Hoe ontstond toen het idee voor Nuweland?

,,Nadat Wiebren zijn studie had afgerond, besloten we om langer te blijven. Het beviel ons wel heel erg goed. Toen hebben we een huis gekocht in Kaapstad. Dat moest ingericht worden. Toen we gingen rondkijken voor meubels en iets leuks aan de muur, kwamen we allemaal prachtige dingen tegen. In Zuid-Afrika vonden wij een stukje kracht waarvan wij dachten: ‘Dat moeten we delen in Europa’. En dat in de vorm van kunst en design. De meeste mensen denken bij Zuid-Afrikaanse kunst vaak gelijk aan maskers en dierenhuiden. Maar het is veel meer dan dat. Wij denken dat Afrika de rest van de wereld iets te vertellen heeft op het gebied van kunst en design. Daar willen we graag een rol in vervullen.”

Maar dit idee voerden jullie niet gelijk uit, toch?

,,Nee, we hebben eerst toen nog drie jaar in Zuid-Afrika gewoond. We liepen wel tegen dingen aan waarvan we tegen elkaar zeiden: ‘Dit is wel echt uniek, dat kennen we niet in Nederland’. Dat hebben we onthouden en toe we besloten om terug te gaan naar Nederland voor onze kinderen, hadden we zoiets: ‘We moeten gaan onderzoeken of we daar iets mee kunnen doen’. We zijn een jaar aan het voorwerken geweest in Kaapstad om alles op poten te zetten, contacten te leggen, onze collectie uit te zoeken en samenwerkingen aan te gaan. Daarmee zijn we teruggegaan naar Nederland en hebben we een boerderij gekocht in Oosterzee-Buren. Zo is Nuweland ontstaan. In Zuid-Afrika is de start geweest.”

Waarom de naam Nuweland?

,,We woonden in Kaapstad aan de achterkant van de Tafelberg, dat heet daar Newlands. We gingen een nieuw avontuur aan, namen een nieuwe zienswijze mee en dat leek ons heel toepasselijk. De naam is in het Afrikaans geschreven om ook een connectie met de Afrikaanse taal te houden.”

Hoe zouden jullie Zuid-Afrikaans design omschrijven?

,,Jongvolwassenen met een goed oog op internationaal niveau. Als je Zuid-Afrikaans design kent, zal je het herkennen. Het spreekt een bepaald aspiratieniveau uit. Afrika is klaar om zich te meten op het wereldtoneel. Het is vernieuwend, met een jonge frisse look.”

Zijn bepaalde producten ook veel in trek op het moment?

,,De designers in Zuid-Afrika waar wij mee werken, houden ervan om met natuurlijke materialen te werken. Wat je veel terug ziet komen is hout en kurk. Maar ook designkleden van koeienhuiden. We merken wel dat ons publiek dat wel waardeert. Onze leveranciers zijn heel erg bewust met duurzaam produceren. Wat je nu ook veel voor ziet komen, is dat de designers zijn begonnen als meubelmakers, maar intussen maken ze ook heel veel kleinere accessoires. Ze maken kleine sculpturen, wandelementen of kleinere bijzettafeltjes. Dat maken ze dan van resthout. We zijn niet op zoek naar de trend. De trend is iets wat vluchtig is. Het aanbod dat wij hebben, bestaat toch ook wel uit meubels en objecten die je voor het leven koopt. Al onze producten worden voor een groot deel nog steeds helemaal met de hand gemaakt. Het mooie van onze producten is dat wij een aantal designs hebben die helemaal naar eigen hand gezet kunnen worden. Je kunt dan zelf je materiaalkeuze doen, de afwerking kan je zelf uitkiezen en vaak kunnen de afmetingen ook nog aangepast worden.”

Wat vinden jullie leuk aan dit werk?

,,Dat is het creatieve. Wat wij vanuit Zuid-Afrika graag mee willen nemen, is de hele creatieve omgeving die daar is. De creatieve industrie is daar gigantisch. En is ook wel een beetje uit nood geboren. Als wij een nieuwe inrichting nodig hebben, dan ga je even snel naar bijvoorbeeld IKEA toe. Dat hebben ze daar niet. Mensen maken daar zelf nog heel veel. Mensen zijn creatief en willen ook graag op die manier hun eigen bijdrage leveren aan de opbouw van Zuid-Afrika. Hier in Nederland zijn wij volledig bijna doorontwikkeld, daar heb je nog groot onderscheid tussen arm en rijk. Mensen daar zijn een stuk zelfredzamer en creatiever. Dat is die kracht die wij tegenkwamen in Zuid-Afrika en die wij heel graag mee wilden nemen naar Nederland.”

Mieke van Veen