Hekwerk uit verleden terug in heden

Lemmer - De herinrichting van de rondweg is afgerond. De aansluiting van de toegangsweg naar Lemmer is ingericht. Daarbij zit ook de oversteek van fietsers van de Straatweg naar de Albert Koopmansstraat.

‘Earste bregje’

De bewoners van de eerste twee woningen aan de Straatweg; Nico Kelderhuis en Hedzer de Boer kwamen in samenspraak met de stichting Oud Lemmer, op het idee, om er een hekwerk te plaatsen vanwege de veiligheid. In het archief vond de werkgroep van Oud Lemmer een foto uit het verleden waarbij een hekwerk te zien was. Dit was het hekwerk wat de veiligheid van de entree van Lemmer over het slootje kon waarborgen. Het ‘earste bregje’ van Lemmer.

Idee uit gemeenschap

Vanuit die gedachte werd het idee gevormd om een nieuw hek te plaatsen op die oversteeklocatie. De fietsers kunnen nu niet eenvoudig oversteken, maar moeten goed uitkijken en achter het hek langs naar de kruising. De bewoners en stichting Oud Lemmer kwamen met dit plan bij de gemeente de Fryske Marren, die enthousiast was. De gemeente heeft vervolgens contact gezocht met de Provincie Fryslân, die het hekwerk plaatste.

De afgelopen dagen is het hekwerk geplaatst. Op deze wijze is een stukje historie teruggeplaatst en is tevens gewerkt aan de veiligheid van de overstekende fietsers. Het hekwerk bij het "earste bregje" van Lemmer nu als afscheiding van de fietsers en de weg.