De Ontmoeting: 11steden4 Foppe Fonds

LEMMER - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Marcel Dillingh aan het woord. Marcel vertelt over de 11steden4 Foppe Fonds die RT153 Lemmer 11 mei organiseert.

Wie ben je?

,,Mijn naam is Marcel Dillingh, ik ben 37 jaar en ik woon in Lemmer. Sinds mijn 28e ben ik lid van de RT153 Lemmer (Tafelronde 153 Lemsterland). De RT153 is een actieve en inspirerende vereniging voor mannen tussen de 18 en 40 jaar. Elk jaar doen wij wat aan service vanuit de Ronde Tafel. We proberen een project of goed doel te selecteren dat dichtbij staat. Het liefst kiezen we iets uit de gemeenschap. Zo hebben we weleens geld op gehaald voor de voedselbank in Lemmer en meegedaan aan A Local Swim Lemmer. Dit jaar zetten we ons in voor het Foppe Fonds door middel van de 11steden4 Foppe Fonds.”

Hoe zijn jullie op dat idee gekomen?

,,We kwamen bij het Foppe Fonds terecht via Herre Zonderland, hij zit bij ons bij de Ronde Tafel. Hij wist het Foppe Fonds bij ons onder de aandacht te brengen. En die Elfstedentocht gaat het dit jaar niet meer worden op ijs. Dus dachten we: ‘We gaan hem hardlopen met elkaar’. Zo’n elf of twaalf jaar geleden is dat ook vanuit de Tafel gedaan. Maar toen was er een hele andere lichting. Bij de Ronde Tafel is het zo, dat je de Tafel verplicht moet verlaten als je 40 bent. Zo is er continu nieuwe aanwas van mensen. We zitten met een hele nieuwe club, een nieuwe generatie en dachten: ‘Die tijd van twaalf jaar geleden gaan we verbeteren’. Toen deden ze volgens mij 26 uur over 206 kilometer. Onze ambitie is om het sneller te doen en om zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel.”

Hoe gaat de 11steden4 Foppe Fonds eruit zien?

,,We doen het in estafettevorm. We zijn met 24 man, maar eentje loopt niet mee. We lopen de 206 kilometer met 23 man. De tafelaars zijn nu aan het trainen. De een loopt vijf kilometer, de ander tien, sommigen vijftien en een enkele twintig. Dat zijn aaneensluitende kilometers. We starten de vrijdagavond rond een uur of zes bij Beachclub Lemmer en dan gaan we continu door totdat we de finish hebben gehaald. We finishen ook weer in Lemmer bij de Beachclub. Omdat we over land gaan en via Lemmer, is de afstand voor ons nog wat meer dan de reguliere Elfstedentocht. We hebben zeker minimaal twintig uur nodig om de ruim tweehonderd kilometer te voldoen. Niet iedereen loopt tien kilometer per uur, er zullen mensen zijn die iets sneller zijn, maar ook een aantal die langzamer zijn. Dat is idee.”

Hebben jullie al bepaald wie welk stuk loopt?

,,We zijn nu een planning aan het maken. We hebben in eerste instantie gevraagd aan de tafelaars of ze voorkeur hebben: ochtend, middag, avond of nacht en of ze een specifiek dorp of stad willen aandoen. Die volgorde wordt nu gemaakt. Ik heb voor mezelf aangegeven, aangezien ik geboren en getogen ben in Sneek, dat ik graag de kilometers bij Sneek wil hardlopen. Zo wordt die planning een beetje gemaakt. Zo kan iedereen zijn ei erin kwijt. Ik zelf loop tien kilometer. De tafelaar die niet loopt, gaat rijden voor het goede doel. Hij bestuurt de auto die de hardlopende tafelaar begeleidt. Je moet namelijk verlichting hebben als je ’s nachts in het donker loopt en er gaat ook een stukje muziek mee. Ook hebben we een heel schema qua ophalen en brengen van de hardlopers naar hun start- en eindpunt. En de auto is getagd met gps. Zo kan men straks live volgen waar we lopen.”

Waar gebruikt het Foppe Fond jullie opgehaalde geld voor?

,,Het Foppe Fonds mag het geld gebruiken voor haar eigen beleid. Het Foppe Fonds besteedt geld aan kinderen die niet in staat zijn om te sporten. Die het financieel bijvoorbeeld niet kunnen of lichamelijk niet, vanwege een handicap bijvoorbeeld. Het Foppe Fonds zorgt er bijvoorbeeld voor dat dat soort kinderen met een busje worden opgehaald of dat ze aangepast kunnen sporten. Er zitten goede mensen bij het Foppe Fonds en zij kunnen het geld besteden zoals zij dat willen. Mensen kunnen doneren via www.geef.nl/nl/actie/11steden4-foppe-fonds-2/teamleden.”

Mieke van Veen