OM eist twee jaar cel voor plofkraak in Lemmer

Lemmer - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag tegen een 22-jarige Lemster en een 27-jarige inwoner van Urk twee jaar cel geëist plus een half jaar voorwaardelijk voor betrokkenheid bij de plofkraak op een pinautomaat van Rabobank in Lemmer.

In de nacht van 16 mei 2017 werd de geldautomaat van de Rabobank in de buitenmuur van het gebouw van de Poiesz supermarkt aan de Verlaet in Lemmer opgeblazen. Het was volgens getuigen een enorme knal en er was enorm veel schade. De gevel van de supermarkt, die net weer open was na een verbouwing, was totaal vernield. Er werd bijna 130.000 euro buitgemaakt. Getuigen zagen twee mannen op een scooter wegrijden. Lange tijd had de politie geen enkel spoor van de daders, tot zich in september 2017 een getuige meldde. De man kwam met gedetailleerde informatie over de daders: de Lemster en de Urker. Zo wist de getuige te vertellen dat de verdachten, veel geld uitgaven aan vakanties en het huren van dure auto’s. En hij had gezien dat een van de verdachten veel geld bij zich had in een schoudertas.

Een van de verdachten zou vooraf hebben verteld dat er een plofkraak plaats zou vinden. Dezelfde getuige werd op verzoek van een van de advocaten op de zitting gehoord. Hij kon zich veel uitspraken die hij bij de politie had gedaan niet meer herinneren. Hij zei dat hij tijdens de verhoren zwaar onder druk was gezet. ‘U loopt uw verhaal behoorlijk af te zwakken’, merkte de rechtbankvoorzitter op. ‘Wanneer vertelt u nou eens echt de waarheid’, vroeg een andere rechter.

De verdachten hebben altijd ontkend. Ze waren dinsdag beide niet aanwezig bij de behandeling van de zaak. De Lemster had ervoor gekozen om niet te verschijnen, de Urker verblijft bij familie in Marokko. Zowel de Rabobank als Poiesz dienden schadeclaims in. De totale schade voor de supermarkt bedroeg meer dan 23.000 euro. De verzekering vergoedde ruim 18.000 euro, het verschil wil de supermarkt op de verdachten verhalen. Behalve dat de geldautomaat zwaar beschadigd raakte, wil de Rabobank ook het gestolen geldbedrag – 129.550 euro – terughebben. De officier van justitie kondigde aan dat hij tezijnertijd ook nog een zogeheten Pluk-ze vordering in zal dienen, om het crimineel verkregen geld bij de verdachten terug te halen.

De Leeuwarder rechtbank doet op 23 april uitspraak.

Renze van der Sluis