Speedbootbestuurder smijt bierfles naar zeilinstructeur: werkstraf

LEEUWARDEN/LEMMER - Een Lemster (31) die in juli vorig jaar uit frustratie de begeleider van een zeilschool een bierflesje tegen het hoofd smeet, is donderdag door politierechter Bauke Jansen veroordeeld tot een werkstraf van 50 uur.

De begeleider hoorde bij een groepje jeugd dat in Optimisten door het Prinses Margrietkanaal voer en op weg was naar de Groote Brekken. De Lemster bestuurde een speedboot. Hij was tegen een Optimistje gevaren. De Lemster wilde de begeleider van de groep aanspreken, maar volgens hem gaf die geen reactie. ‘Hij had meteen een grote mond’, zei de Lemster.

Hij wilde over de schade praten en zei dat hij ‘in paniek’ was omdat hij een bootje had geraakt. Er ontstond over en weer geschreeuw. ‘Maar ik kreeg geen contact. Hij reageerde niet en ik werd woest’, aldus de verdachte. Hij smeet een leeg bierflesje richting de zeilinstructeur. Het flesje versplinterde tegen het hoofd van de man. Het gevolg was een bloedende hoofdwond, die geplakt moest worden in het Antonius ziekenhuis in Sneek.

De instructeur had het flesje niet aan zien komen. Tegen de politie had hij gezegd dat hij ‘een gigantisch harde klap’ had gevoeld. Hij had de indruk dat de Lemster nogal wat op had. Volgens hem was de Lemster meteen begonnen te vloeken en te schelden, nadat hij had gezegd dat de zeilschool voor dit soort dingen verzekerd was.

Dat bestreed de verdachte. Rechter Jansen had het gevoel dat overmatig drankgebruik wel degelijk een rol heeft gespeeld. ‘Uw boosheid is niet goed te verklaren. Het moet wel te maken hebben met alcohol, dat u zo ontremd was’. De rechter vond nog het meest kwalijke van het incident dat jonge kinderen er getuige van moesten zijn.

Renze van der Sluis