Natuurwinkel Lemmer wordt Ekoplaza

LEMMER - Marije Zanstra (27) vierde afgelopen januari haar eenjarige jubileum als winkelondernemer. Haar natuurvoedingswinkel in het centrum van Lemmer loopt lekker maar Marije is ambitieus: ze wil verder groeien én verduurzamen.

De oude vertrouwde Natuurwinkel gaat zij daarom omvormen naar Ekoplaza. Naast de fysieke winkel 'opent' ze ook een webwinkel. Donderdag 4 april is de feestelijke opening.

Het ondernemersavontuur is Marije op een dienblaadje aangereikt. Na haar opleiding in de horeca heeft ze een tijdje als zelfstandig gastvrouw gewerkt. Omdat het werken tot in de avonduren niet bij haar paste, volgde ze een opleiding als natuurvoedingsdeskundige in Driebergen.

Tegelijkertijd ging ze aan de slag bij haar ouders, die een natuurvoedingswinkel in Drachten hebben. Na vier jaar was Marije echter toe aan een nieuwe uitdaging. Die gedachte had ze nog niet eens hardop gezegd of ze werd al gebeld door de winkelbegeleider van de groothandel, die de winkel van haar ouders bevoorraadt. ,,De winkelondernemer in Lemmer zoekt een opvolger”, vertelde hij. ,,Is dat iets voor jou?”

Gastvrije ontvangst

Mensen adviseren hoe ze gezonder kunnen leven met voeding, daar loopt Marije warm voor. Ook het winkelwerk past bij haar. Hoe bevalt het runnen van een eigen bedrijf? ,,Ik vind het ondernemerschap geweldig”, zegt Marije enthousiast. ,

,Mijn zus Rozamare heeft me dit eerste jaar ondersteund met het inwerken van een nieuw team en de PR. Nu gaat zij op reis en ben ik er klaar voor om het zonder haar hulp te doen. Mijn ervaring in de horeca komt goed van pas. Vroeger werkte ik met gasten en nu met klanten maar voor mij komt dat op hetzelfde neer; het enige verschil is dat klanten het eten mee naar huis nemen. Ik vind het belangrijk om mijn klanten gastvrij te ontvangen en hen met lekkere boodschappen weer de deur uit te laten gaan.”

Plastic soep

Biologische voeding is echt haar ding, aldus Marije. Ze eet het zelf al haar hele leven. Met haar nieuwe Ekoplaza wil ze biologische voeding voor een breed publiek toegankelijk gaan maken. Marije: ,,Ik wil mensen laten ervaren dat het lekker en betaalbaar is en hen vertellen dat het sowieso beter is voor de aarde. Als meer mensen kiezen voor biologische voeding, kunnen we met elkaar het gebruik van bestrijdingsmiddelen stoppen en het mestoverschot oplossen. Ekoplaza wil ook de plastic soep aanpakken door over te stappen op composteerbare verpakkingen. Daarnaast doen ze een aantal duurzame campagnes per jaar, zoals de vegetarische weken en een actie om biologische grond vrij te kopen.”

Persoonlijk voedingsadvies

Als Ekoplaza heeft Marije ook een webshop voor haar klanten: ,,Mensen kunnen het 24/7 thuis bestellen en dan ophalen in de winkel. Ook vinden ze hier een nog ruimere keuze aan biologische producten. Dat is superhandig. Voor een persoonlijk voedingsadvies heet ik iedereen zes dagen per week van harte welkom in de winkel aan de Vissersburen.”

Tekst: Annelijn Steenbruggen