De Ontmoeting: Sandra Akkerman

LEMMER - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week is Sandra Akkerman aan het woord. Sandra is de eigenaresse van ‘t Lemster Wolhús.

Wie ben je?

,,Mijn naam is Sandra Akkerman, ik ben 47 jaar oud en ik woon in Lemmer. 11 maart 2016 opende ik ‘t Lemster Wolhús. Ik weet niet meer precies hoe ik begon met handwerken, maar een aantal jaar geleden dacht ik: ‘Laat ik het eens proberen’. Dat beviel wel. Maar het heeft een hele tijd stilgelegen vanwege mijn werk en later mijn kinderen. Toen kwam er een CAL (Crochet Along, red.) voorbij op internet. Je haakt dan met z’n allen een bepaalde deken. Het patroon was vrijgegeven op internet en het leek mij leuk om te doen. Zo heb ik het weer opgepakt.”

Hoe ontstond toen ‘t Lemster Wolhús?

,,Ik vind het belangrijk dat je wol en garen kan voelen en zien. Ik heb ook weleens dingen op internet besteld, maar dan valt de kleur toch tegen. En ik ben niet van het terugsturen en uiteindelijk ligt je la vol met dingen die je niet gebruikt. Ik deed de boekhouding voor het bedrijf van mijn man en was veel thuis. Het leek me leuk om iets voor mezelf te beginnen. Ik dacht: ‘Ik ga het proberen’. En ben toen aan huis gestart met ‘t Lemster Wolhús.”

Hoe zou je ‘t Lemster Wolhús omschrijven?

,,Als een gezellige ontmoetingsplaats voor mensen die handwerken. Ik verkoop producten, maar ik organiseer ook workshops en een handwerkcafé. Ik ben ’s middags geopend van half twee tot zes en ben donderdagavond open voor het handwerkcafé. Dan zitten we met een gezellige groep dames te handwerken en is het vrije inloop. Je bepaalt zelf wat je dan maakt. Iedereen komt met zijn eigen werk. Er zijn ook mensen die problemen hebben met hun werk, die niet verder komen bijvoorbeeld. Zij komen dan hier, gaan zitten en er is dan altijd wel iemand die kan helpen zodat diegene verder kan. Ook werken we samen met Stichting Muis Jantje. Iedere laatste woensdag van de maand hebben we een haakmiddag om te leren om goedgekeurde muizen te haken.”

En 12 april komt het Handwerkjuffie langs toch?

,,Ja. Stéphanie Haytink is van het Handwerkjuffie en zij doet aan Scandinavisch haken. Anders bij Scandinavisch haken, is dat er motieven in gehaakt zitten. Je haakt met meerdere kleuren. Stéphanie is daar heel goed in. Ze maakt hele leuke patronen. Ik ga regelmatig naar beurzen en daar zie ik haar elke keer met een kleine workshop. De laatste keer ben ik met haar in gesprek geraakt en vroeg ik of ze een keer een workshop in Lemmer wilde geven. Dat wilde ze wel. En ze komt 12 april langs als er genoeg aanmeldingen zijn. Het lijkt me heel erg leuk om een bekende haakster in Lemmer te hebben. Mensen kunnen zich opgeven via mijn site: www.lemsterwolhus.nl.”

Ga je vaak naar beurzen?

,,Eigenlijk ga ik wel naar alle beurzen die ik tegenkom. Zondag ben ik op een beurs in Keulen geweest. Ik ga daar dan heen om inspiratie op te doen. Wat zijn de nieuwe garens? Wat kunnen we er mee? Neem ik die in mijn assortiment op of heb ik er niks mee? Er zijn best veel ontwikkelingen binnen deze wereld. Dat komt ook veel door YouTube en bloggers. Scheepjes (een handwerkmerk, red.) werkt bijvoorbeeld veel met bloggers. Zij maken patronen, werken die uit en delen dat dan via social media. Binnenkort komt Scheepjes ook met mandala’s. In drie weken kan je dan drie mandala’s van verschillende groottes maken. Het patroon wordt gratis op internet gezet en dan kun je gewoon meehaken.”

Wat vind je zo leuk aan dit werk?

,,Het eindresultaat. Wat er uit je handen komt. Je begint met een draad en wat je daarvan kan maken, dat geeft mij heel veel voldoening. Haken geeft mij ook rust. Momenteel ben ik een gans aan het haken met een patroon van Anja Toonen. Maar het is heel wisselend. De ene keer zit ik in de kleding, de andere keer maak ik en deken en dan haak ik knuffeltjes. Ik zit elke avond eigenlijk gewoon te haken; dat vind ik heerlijk.”

Mieke van Veen