Jarig Kerkrestaurant ‘t Ponkje trakteert andere jarigen

WOUDSEND - Wie jarig is trakteert. Onder die slogan trakteert kerk restaurant ’t Ponkje in Woudsend op 3 april mensen die ook in april 50 worden op een geheel verzorgd diner voor 2.

Wie daarvoor in aanmerking komen en hoe zij zich aan kunnen melden, is op de website van ’t Ponkje te vinden. Maar er zijn veel meer activiteiten om de halve eeuw van het bijzondere restaurant te vieren: zo is er een borrels en bites op 5 april voor onder andere voor oud medewerkers, een jubileummenu op 6 april en op 7 april een heuse familiedag.

3 D printer pannenkoeken

En voor kinderen heeft die dag wel iets heel speciaals in petto, want zij kunnen op die familiedag van een eigen ontwerp met een 3D printer een geheel eigen pannenkoek laten printen en die later vanzelfsprekend opeten. (meer informatie op www.printjepannenkoek.nl).

Revolutionair: kerk omgebouwd

Een halve eeuw geleden, in 1969 werd het eerste kerkje van Nederland in Woudsend uitgeroepen en omgebouwd tot een restaurant door Eddy en Baukje Wiersma. Revolutionair, want het was nog nooit eerder gebeurd dat een religieus gebouw veranderde van bestemming. Overigens was het eerst de bedoeling dat Egon Brenninkmeijer uit Heeg het restaurant ging bestieren. Hij kocht het gebouw in 1969, maar al na 6 weken vroeg hij de toen 20-jarige Eddy Wiersma of hij het beheer niet wilde overnemen. Die wilde dat, behaalde alle benodigde papieren en nam in 1977 samen met zijn vrouw Baukje het restaurant over.

Eenvoudige keuken

In het begin was ’t Ponkje overigens een café met een eenvoudige keuken, maar dat veranderde al snel in een vrij exclusief restaurant. Het unieke interieur wilden de Wiersma’s wel bewaren en dat is tot op de dag van vandaag ook het geval. In 1989 kochten de Wiersma’s ook het oude boerderijtje van Pruiksma dat aan de overkant stond en doopten dat tot Tsjerkepleats.

Eva en Rob Hartman

Tegenwoordig zwaaien Eva en Rob Hartman de scepter in ’t Ponkje. Ze deden dat eerst met 2 andere compagnons, maar zijn sinds 2018 samen de eigenaar van het bijzondere restaurant. Opvallend detail is wel dat de liefde tussen het stel opbloeide in ’t Ponkje. Rob kwam in 1993 naar het restaurant omdat een vriend van hem daar ook werkte en er in de zomer extra mankracht nodig was. Eva werd 3 jaar later aangenomen in de bediening. En tussen de keuken en de tafels schoot amor raak.

Eva en Rob hebben nog steeds veel contact met Eddy en Baukje en vinden dat zij aan de grondleggers van ’t Ponkje ook heel veel te danken hebben. ‘Zij hadden geen opvolgers en hebben ons deze kans gegeven. Maar ook het personeel dat door de jaren zorgde voor een goed product, service en vriendelijkheid hebben ons zover gebracht. En natuurlijk zijn we ook onze klanten erg dankbaar. Daarom willen we iedereen in het zonnetje zetten. ’

6 dagen per week open

In 50 jaar is er veel veranderd. Rob, Eva en hun zoon Lars gingen in de voormalige slagerij wonen en hebben in een deel van dat pand slijterij Tsjoch gevestigd. Het terras werd veel groter en in het restaurant werd de inrichting zo veranderd dat mensen de drempel minder hoog vonden om naar binnen te stappen. ‘Er werd vaak gedacht dat wij duur zijn, omdat er echt linnen op de tafels lag. Terwijl onze prijzen niet anders liggen dan die van andere restaurants. En we serveren echt mooie gerechten.’

Ook werd het kerkje gerenoveerd en vernieuwd, met onder andere veel glas zodat het karakter opener werd. ‘Daarbij komt dat we 6 dagen per week open zijn. In hoog- en laagseizoen. Dat vinden we belangrijk. Niet alleen voor ons, maar voor het hele dorp. Want als hier een stel een bootje komt bekijken, willen ze daarna daar even in alle rust over praten. Met een kopje koffie, een lunch of onder een diner. Wij kunnen ze dan ook wijzen op allerlei andere mogelijkheden in het dorp. Mensen hangen aan je lippen, je kunt van alles vertellen over Woudsend en ze zullen zich dan echt dat moment later nog wel herinneren. ‘

Vegetarische hapjes en Bob service

Daarin onderscheidt ’t Ponkje zich stelt Eva, maar ook door de kwaliteit die geleverd wordt. ‘Zo hebben we bijvoorbeeld op de kaart vegetarische hapjes staan. Waar niet-vegetariërs altijd de keuze hebben in een veelvoud van aanbod, ontbreekt het daaraan vaak voor mensen die geen vlees eten. Dat wilden we veranderen. Daarnaast hebben we een Bob service. Mensen die 20 tot 25 kilometer in de omgeving wonen of recreëren worden op bepaalde voorwaarden gehaald en gebracht zodat ze ook een drankje kunnen drinken. Gezelschappen selecteren ons soms daarom alleen al.’ Dat soort aanvullende zaken zijn nodig, vinden de horecaondernemers. ‘Alleen aangeven dat je anders bent doordat je in een kerk gevestigd bent, is tegenwoordig niet meer voldoende. En dat was het al helemaal niet toen we midden in de recessie zaten.’ Natuurlijk is social media voor ’t Ponkje ook van groot belang. ‘Daar kun je tegenwoordig niet meer zonder. Leuke zaken als een koelkastsale waarbij alles wat nog in de koelkast ligt wordt verwerkt in gerechten voor een lage prijs, zijn bijvoorbeeld altijd erg in trek. Zo’n actie doen we als we op vakantie gaan en we al dat mooie voedsel niet willen verspillen dat er nog ligt. Wij blij, klant blij.’

Het idee om trouwens gasten te trakteren op je eigen verjaardag is een beetje afgekeken van Koning Willem Alexander. Die nodigde ook allemaal mensen uit aan de dis toen hij 50 jaar werd. En aangezien hij en zijn gezin ook al een keertje vrij onverwacht aan tafel zaten in het restaurant (“’we wisten 6 weken van te voren dat er belangrijke gasten zouden komen, maar niet wie) en ook zijn moeder zich er al een keertje (in 1974) culinair liet verwennen, vinden ze dat wel een mooie gedachte bij ’t Ponkje.

Meer informatie over de acties en de trakteeractie is te vinden op www.ponkje.nl.