De Ontmoeting: Survivalbaan Eastersee

OOSTERZEE - In de rubriek De Ontmoeting verhalen over waar mensen elkaar ontmoeten. Deze week zijn Domien Ettema en Harm de Jong aan het woord. Zij zijn beiden betrokken bij het realiseren van een survivalbaan in Oosterzee.

Wie zijn jullie?

,,Wij zijn Domien Ettema en Harm de Jong. We zitten beiden in Stichting Survivalbaan Eastersee en Harm de Jong zit ook bij de Club van Aanjagers van de Tsjûkemar. Een aantal jaar geleden ontstond het idee om een survivalbaan te bouwen in Oosterzee. De aanleiding daarvan was dat de survivalsport het kind in ons allen wakker maakt, het een brede sport is die steeds groter wordt in Nederland en dat we de jeugd meer naar buiten willen trekken. De enthousiaste survivallaars in de regio, onder wie meervoudig kampioen Kerst Wind uit Oosterzee, moeten nu voor hun trainingen uitwijken naar bijvoorbeeld De Knipe en Vollenhove. Een survivalbaan zou een fantastische aanvulling zijn voor het sportaanbod en een actieve input geven aan de leefbaarheid van Oosterzee en omgeving. We zijn toen met een groep survivalatleten en enthousiaste sportmensen bij elkaar gaan zitten en hebben vorig jaar de Stichting Survivalbaan Eastersee opgericht.”

Waar komt de survivalbaan precies?

,,Aan de oostzijde van het voetbalterrein van EBC. Daarnaast zit ook nog een bosje. Dat hebben wij in huur geregen van De Fryske Marren en mogen wij inrichten voor de survivalbaan. De baan ligt heel centraal. Een paar kilometer van Lemmer, Echten en Delfstrahuizen ligt ook dichtbij. De baan is ook bedoeld voor de regio Tjeukemeer en niet alleen voor Oosterzee. De uitvoerende werkzaamheden zijn net begonnen. Het grondwerk is grotendeels verricht. Daarna komt de fase dat de hindernisblokken worden ingericht, de hindernisopbouw en er komt een hekwerk omheen in verband met de veiligheid. We hopen dat de survivalbaan eind juni klaar is.”

Hoe komt de baan eruit te zien?

,,Hij wordt net zo lang als een voetbalveld, 110 meter. Drie blokken komen erin. Twee blokken van 30 meter lang, 5 meter breed en 2,5 meter hoog en een blok van 25 meter lang, 5 meter breed en 3,5 meter hoog. De baan is afgestemd op de survivalsport. In de survivalsport kom je wel veel dezelfde hindernissen tegen, dus wij willen de baan ook zo maken dat iedereen die hier bij ons sport, goed voorbereid is op de wedstrijdvorm. Er zullen hindernissen komen zoals klimnetten, swingovers, een postman-walk en een apenhang.”

Door wie is de survivalbaan straks te gebruiken?

,,Iedereen kan komen sporten. We zijn een stichting en hebben ons niet alleen ten doel gesteld om de baan te maken, maar ook om te exporteren. Het is vergelijkbaar met een sportschool. Je kunt een abonnement nemen. Dat kan variëren van een tienrittenkaart tot een jaarabonnement. We proberen de prijs zo laag mogelijk te houden, zodat het geld in ieder geval geen bezwaar is om te komen sporten. Verder liggen er ook contacten met het onderwijs. Het onderwijs heeft verschillende leerlijnen, met name ook rond bewegen. Wij willen daar als survivalbaan ook aan mee werken, dat schooljeugd kennismaakt met de survivalsport in het kader van bewegen. En we kunnen samenwerken met EBC. Dat stellen we heel erg op prijs.

Mieke van Veen