Voorjaarsconcert Excelsior mag er wezen

LEMMER - Muziek- en zangvereniging Excelsior pakte afgelopen zaterdag voor een goed gevulde Gereformeerde Kerk uit met een vol programma.

Naast de muzikanten en koorleden van Excelsior treden ook op de fanfare Wilhelmina uit Zuidhorn en het koor Te Wûnderlik uit Lippenhuizen. De Harmonie en de Fanfare staan onder leiding van Anneke Bosma en Jan Andries Dijkstra dirigeert beide koren. Het publiek heeft mogen genieten van een gevarieerd en erg leuk programma.

Met zoveel muzikanten vraagt het van de techniek heel wat om het concert in goede banen te leiden. De korpsen en koren spelen onafhankelijk van elkaar en worden in elkaar geschoven. Dit vraagt nogal wat van de dirigenten. De prestaties staan hierdoor vooral bij de ‘West side story’ behoorlijk onder druk.

Gelukkig kan dit mede dankzij technicus Sake Visser in het vervolg van het concert recht worden gezet. De muzikanten en zangers voelen zich gesterkt. Mede door de goed gekozen nummers weten ze het publiek mooie muziek voor te schotelen.

Vooral het imponerende ‘De Frommersberg’ krijgt een geweldige uitvoering. Een heel fijn deel van het concert is weggelegd voor de zangers van beide koren. Fantastisch om de oud-dirigent Pier Hoekstra met zijn 100-jarige geboortedag te eren. Maar liefst 33 jaar (1954-1987) heeft hij Excelsior geleid. Een golf van herinnering: ‘Breidzje’, ‘Oft er gelyk hie’ en nog een paar Hoekstra-juweeltjes. Daar kan je blij van worden.

Om over brijen te praten. Onafhankelijk van elkaar ingestudeerd en gezamenlijk gespeeld door Harmonie en Fanfare is het heel mooie ‘Broken Swords’ van Kevin Houben. Vrijwel alle sessies binnen de korpsen grijpen hun kans te excelleren. Mooie dwarsfluiten, saxen, ritmesectie, blazers zorgen voor mooie overgangen. Ik ben er nog niet over uit: Harmonie of Fanfare. In dit laatste nummer: zeker beiden.

Naast het muzikaal gedeelte mag voorzitster Gea Lip maar liefst 5 jubilarissen in het zonnetje zetten. Muzikanten Henk Kroes en Klaas Visser zijn 12½ lid. Hans de Boer is 25 jaar koorlid en muzikanten Frans Jellesma en Sjackie Bootsma zijn maar liefst 70 jaar lid van een muziekvereniging. Laatstgenoemde is, zoals Gea Lip zei: ‘de kers op de taart’. Vanaf zijn 11e is Sjackie Bootsma aan Excelsior verbonden. De meeste jaren als trombonist.

Verslag Thijs de Boer