Apenbos opeens gerooid: slechte communicatie

LEMMER - Een overvaltactiek en een slechte communicatie. Zo noemden omwonenden van het Apenbos de manier waarop het bos bijna volledig met de grond gelijk is gemaakt.

Maandagochtend om 7 uur werd gestart met het maaien van de bomen. Twee dagen later is het merendeel van de 125 exemplaren die moeten verdwijnen, al gekapt. Een handvol omwonenden had daarvan bericht gehad, maar het merendeel wist van niets.

Toen zij gingen bellen, kregen ze te horen dat de bomen gerooid moesten omdat ze niet meer veilig waren. Dat ze eigenlijk 12 jaar geleden al naar beneden gehaald hadden moeten worden. Maar er bleek ook dat zij totaal geen inspraak hadden gehad in wat er nu met het gebied gaat gebeuren en dat ze dat wel willen.

Wethouder Jos Boerland kwam daarom woensdagmiddag naar het bos waar zeker 40 mensen zich hadden verzameld om hun ongenoegen uit te spreken over de gang van zaken. Daar bleek dat de mensen die wel waren geïnformeerd, vrijdag pas een brief hadden gekregen en dat maandag de zaag al in de bomen stond. De rest van de mensen had helemaal niets gehoord en zag tot hun grote ontsteltenis het bos in rap tempo verdwijnen. ,,Jullie hebben de mond altijd zo vol van mienskip. Wij zijn die mienskip, maar we worden niet gehoord”, weerklonk het.

Dat de communicatie niet goed is gegaan, wilde de wethouder nog wel beamen. Op de vraag waarom er bovendien voor deze periode is gekozen om te kappen, bleef het antwoord uit. Het is bijna broedseizoen en heel veel bijzondere vogels als ijsvogels, spechten, pimpelmezen en ook dieren als egels vonden altijd een veilig onderkomen in het bos.

De enkele boom die er nog staat, kan hen dat onderkomen of de bescherming niet meer bieden. Volgens de wethouder is voor het kappen nog wel even gekeken of er al nesten in de bomen zaten. Die waren er volgens hem niet en dus vond de gemeente het verantwoord de zaag in de ‘zieke’ populieren te zetten.

,,De bomen waren dermate slecht dat ze zomaar omgingen.” Dat verbaasde de omwonenden overigens niets. Volgens hen is er al zeker 5 tot 6 jaar geen enkel onderhoud aan het bos gepleegd. Dat naast de populier ook hazelaars, fruitbomen aangeplant door kinderen in het kader van Boomplantdag en andere zeldzame bomen zijn gerooid, ging er bij de tegenstanders niet in. ,,Het zou kunnen zijn dat zo’n populier op zo’n andere boom is gevallen”, zei een medewerker daarover. Dit kwam hem op hoon te staan.

Verbazing was er verder over de mededeling dat er nu een fietscrossbaan in het bos komt. Het plan komt van 1 jongetje en dat vond de gemeente blijkbaar zo’n goed plan dat ze vond dat die ene wens uit moest komen. ,,We dachten dat als hij het een goed idee vond, meerderen dat vast wel vonden”, aldus Boerland.

De omwonenden vinden zo’n crossbaan helemaal niets en vrezen ook brommer- en motorcrossers. Ook denken ze dat het met de rust gedaan is nu de bomen zijn gekapt. En dat terwijl al die mensen juist voor de rust in het gebied komen. ,,Maar dat het ook met de natuur is gedaan. Waar hebben we nu nog zo’n bosje waar we kunnen genieten van de natuur?” vroegen tegenstanders zich af.

De behoefte aan inspraak voor een nieuwe invulling bleek groot. De wethouder gaf te kennen dat hij wel om tafel wil met een afvaardiging en dat de dorpencoördinator betrokken zal worden bij de verdere invulling.

Het plan om 100 nieuwe bomen te planten in het Apenbos ligt er verder wel, maar is momenteel financieel niet haalbaar liet hij verder ook nog weten. De begroeiing die er wel is, zal met de frees gemaaid worden waardoor brandnetels en bramen bijvoorbeeld beter beteugeld kunnen worden. De lage begroeiing die verder nog zal worden aangeplant, kan zo volgens hem beter in toom gehouden.

Meintje Haringsma